fbpx

Mi kell ahhoz, hogy télen is fogyaszthassunk magyar paradicsomot?

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 április 30.

A Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület és a Vitamin Szalon Kft. szervezésében az immár 5. alkalommal megrendezett Zsendülés Kertészeti Konferencián többek között a fenti kérdésre is választ kaptak a kertészeti ágazatban tevékenykedő érdeklődők, 2019. március 7-én Szegeden.

 

Megújuló Zsendülés

Kicsit újratematizáltuk a programot, idéntől egynapossá vált a konferencia. Az első blokk általános témákra épül, míg a további részben lévő három blokk specifikusabb lett, itt a piaccal és a kereskedelemmel foglalkozunk mélyebben. Mint ahogy dr. Mártonffy Béla elnök úr (NAK) fogalmazott: kész a tanulmány, el kell adni a terméket, ám ezen a ponton: megáll a tudomány… Ki, hová és kinek fogja eladni? Ezért lett a mai konferencia fókusza a bel- és külkereskedelem. Az utolsó blokkban pedig az aktuális generációs kihívásokra, illetve a munkaerőhiány problémájára is kitérünk – avatta be hallgatóságát a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnöke. Rácz József hozzátette: „Azon kívül, hogy munkaerő-problémákkal küzdünk, lesz egy olyan árualap, amivel versenyben kell maradnunk, bel- és külföldön egyaránt. Az elsődleges cél az, hogy a hazai pultokat ellássuk hazai kertészeti termékekkel, és emellett termeljünk olyan mennyiségben, és olyan fejlett technológiákkal, hogy exportban is érvényesüljünk.”

Nagy Zoltán AGRO-FOL 2003 Bt. ügyvezetője

„Fábiánsebestyénben termálfűtés mellett, 3,3 hektáron termelünk paradicsomot modern üveg- és fóliaházakban. Az elmúlt években nagy sikereket értünk el terméseredményekben. Magyarországon elsőként diffúz üvegház az én kertészetemben valósult meg. Voltak buktatók, de 2015-ben nekivágtunk, és 2016-ban már ebben termeltünk. Nagyon bevált, azóta már több kertészet sikeresen átvette a technológiát. Mi télen ültetünk, így március közepétől novemberig van árunk. Még így is extrém korai az ültetésünk, és ez eléggé rizikós. Nálunk is nehéz kérdés a munkaerő, ami komoly fejfájást okoz a hétköznapokban. Jelenleg is 6-8 fő hiánnyal küszködünk.” „Fontosnak tartottam, hogy eljöjjek a Zsendülésre, egyrészt szerettem volna tájékozódni a piaci lehetőségekről, illetve az áfa kérdése is foglalkoztat. Mindenképp jó dolog, hogy van olyan konferencia, ami kizárólag a kertészeti ágazat problémáit, aktuális kérdéseit boncolgatja.”

Mi lesz veled, áfa?

Rácz József természetesen kitért a minden évben kulcskérdésű áfa témakörére is. Minden bizonnyal a kertészeti ágazatban is intenzív növekedés indulna el, ha 5 százalékra csökkenne a jelenlegi 27 százalékos áfakulcs. – Ha végre lecsökkenne az áfa, akkor a téli időszakban is megérné termelni. Jelenleg ugyanis az import áru mennyiségének nyomása versenyképtelenné teszi a hazai termékeket. Sajnos még mindig nem került ránk a sor, de a szakma egyetért abban, hogy az áfát csökkenteni kell! Nagyon reméljük, hogy 1-2 éven belül a tej, tojás stb. után már a kertészeti ágazatra is sor kerül – prognosztizálta Rácz József.

A harmadik, külpiaci panel moderátora Juhos Csaba volt, aki a keceli FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet elnökeként az értékesítésért, azon belül is az exportért felelős szövetkezeten belül. – A Zsendülés egy másféle szemléletmódot jelenít meg a zöldséggel, gyümölccsel kapcsolatban, mint más hasonló konferenciák: sokkal komplexebben és kiemelten foglalkozik a kereskedelemmel. A blokkokon belül a hozzáértő szakemberek mélységükben vitatják meg az aktuális témákat, problémákat. Ráadásul a rendezvény igazán interaktív. Aki szeretne az ágazat jelenéről, jövőjéről kézzelfogható információkat, jövőre mindenképp látogasson el a Zsendülésre!