fbpx

Nappal még csak-csak, de éjjelre kutya hidegek jönnek

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 20.

Bár az elmúlt egy hétben az ország nagy részén nem sok eső esett, a talajok nem sokat száradtak. Ezért a továbbra is igen sáros felszín sokfelé – különösen a keleti és a dél-dunántúli országrészben – nehezíti a mezőgazdasági munkát.

 

fagy a legelőn

 

A mai (péntek, november 20.) hidegfront mögött átmenetileg igen hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét. A hétvégén jelentős éjszakai lehűléseket okozva, de a felszín csak átmenetileg fagy meg. Az előttünk álló egy hétben  változékony, éjszakánként gyakran fagyos időre van kilátás. A fronthoz kötődően 2-5 mm közötti csapadékra lehet számítani az ország nagy részén a péntek reggeli órákig. Majd pénteken napközben a középső országrészben várható további eső, zápor.

 

köd

 

Szombaton és vasárnap többnyire napos, száraz időre van kilátás. A hidegfront mögött észak felől már péntek estétől egyre többfelé csökken fagypont alá a hőmérséklet, szombat reggelre pedig országszerte fagyok várhatók, akár -5 fokig is lehűl a levegő, de a fagyzugos területeken ennél hidegebb is lesz. Vasárnap hajnaltól éjszakánként megjelennek a pára- és ködfoltok, melyek eleinte még mindenütt feloszlanak, de a hét közepétől egyre többfelé napközben is megmaradnak. Számottevő csapadék szombattól nem valószínű, hétfőn elszórtan lehet gyenge eső, zápor, a jövő hét közepétől pedig szitálásra lehet számítani. A reggeli fagyok mértéke és területi kiterjedése hétfőtől csökken, de továbbra is többfelé lehet 0 fok alatti hőmérsékletekre számítani az országban. Napközben legfeljebb 3-8 fokig melegszik a levegő – jelentette az OMSZ.