fbpx

Jövőre jön a permetezőgép-felülvizsgálat?!

Írta: Kohout Zoltán - 2018 október 15.

Jövőre várhatóan ismét napirendre kerül a permetezőgépek kötelező felülvizsgálatának bevezetése – értesült szerkesztőségünk kamarai forrásból. Felmerült, hogy az állam is beszáll a költségbe, de elsősorban a gazdák érdeke volna a rendszer.

A biztonság ára és haszna

Bár a permetezőgépek kötelező műszaki felülvizsgálata immár két éve EU-előírás Magyarországon, a rendszert ugyanúgy nem sikerült bevezetni, mint ahogyan a megelőző másfél évtizedben sem. Tavaly már majdnem sikerült eljutni odáig, hogy akár állami szerep-, azaz költség-átvállalással oldaná meg a feladatot az államigazgatás, a kérdés végül is a választások idei évében ismét lekerült napirendről.

A kötelező felülvizsgálat ellen az a kifogás, hogy túl drága – a jelenlegi piaci üzemóradíjak mellett 20-80 ezer forintba kerülhet egy átfogó műszaki ellenőrzés. Ugyanakkor – akárcsak a személy- és tehergépjárművek vonalán – a központi-hatósági műszaki ellenőrzés haszna a biztonságos közlekedésben, üzemeltetésben van. Szakértők szerint a permetezőgépek időszakos (3 évenkénti) felülvizsgálatának előnye, hogy jobb a permetezés hatékonysága, ezzel csökken a vegyszerpazarlás és a környezetszennyezés, ezzel javul a permetfedettség és közvetetten az élelmiszerbiztonság, egyenletesebb növényállomány fejlődik.

Jövőre már mennek a szervizkocsik?

A Mezőhír információja szerint (lásd bővebben a lap novemberi számában közölt interjút dr. Tarcali Gábor kamarai elnökkel!) a növényorvosi kamara vállalná, hogy elvégzi a felülvizsgálati rendszer felépítését és lefolytatását, de szakmai okokból csak akkor, ha a rendszer minden eleme a hatáskörükbe tartozik. Egyébként ez az a kamara, amely jelentős ráfordítással térségspecifikus, mobil állomásokkal bővített hálózatot épített fel, vagyis nem a gazdáknak kell utaztatniuk a permetezőgépet. A műszeres vizsgálat és az esetleg szükséges beállítások időigénye egyébként legfeljebb fél napot vesz igénybe. A növényorvos-kamara elnöke szerint a minisztérium dolgozik a jogszabályon, várhatóan jövőre ezzel már számolni kell.

Kohout Zoltán