fbpx

Kiszámíthatatlan körülményre rugalmas megoldást!

Írta: - 2023 március 24. -Hirdetés

A 2022-es rendkívüli aszály után arra számítottunk, hogy annyira lecsökkent a kalászos betegségek szaporítóanyaga, hogy a következő időszakban még a kórokozóknak kedvező időjárás esetén is csak mérsékelt fertőzés várható. És lám, jött az esős, a meleg tavalyi ősznek köszönhetően a korán elvetett őszi gabonákban már a tél előtt sokfelé jelentős nagyságú lisztharmat, hálózatos levélfoltosság, szeptória tünetek jelentek meg. Az enyhe, csapadékos télen ezek nem tűntek el, sőt inkább tovább fejlődtek, és most már törperozsda illetve vörösrozsda telepekkel is lehet találkozni – ilyen körülmények között rugalmas megoldás kell.

Kalászos, őszi vetés
Az őszi vetésekben az enyhe tél miatt számos tünet utal gombás betegségekre

Nem tudjuk milyen időjárás lesz, hogyan alakul a helyzet

Ilyen esetben a változó körülmények között is megbízható megoldásra van szükség, amire az eltérő feltételek mellett is bizton lehet számítani.

Ilyen eszköz a Revycare® kalászosgombaölő-szer, ami eltérő helyzetekben is képes a hatékony gazdálkodást segíteni. Ezt a hatóanyagainak, a speciális formulációjának és a hazai kísérleti eredmények illetve a BASF szakmai tudása alapján kidolgozott felhasználási javaslatának köszönheti. Ezt a felhasználók nagy száma is bizonyítja, hiszen 2022-ben, a legnagyobb területen, 280 ezer hektáron (Kynetec, 2022.) alkalmazott kalászosgombaölő-szer lett.

A Revycare® a körülményekhez alkalmazkodik, különböző szituációkban is biztos megoldást nyújt:

  • Hosszú hatástartam, a kalászosok levél és kalászbetegségei ellen magas hatékonyság jellemzi.
  • Dózisa változtatható a változó fertőzési nyomásnak, a gazdasági körülményeknek megfelelően.
  • Különféle időjárási tényezők kevésbé befolyásolják sikerességét. Hideg időben, 5 ºC-ig megtartja hatékonyságát, kevésbé kitett az erős UV-sugárzásnak, kimagasló esőállósággal rendelkezik. A szárazság, meleg okozta negatív hatásokat csökkenti.
  • Eltérő fertőzési helyzetekben, a betegségek megjelenése előtt kijuttatva preventíven, gyógyító hatását kiaknázva beteg állományban és alacsony fertőzési nyomás esetén is eredményesen alkalmazható.
  • Az azol hatóanyagokra ellenálló kórokozók ellen is hatékony.

A fent említett előnyök az innovatív hatóanyagoknak köszönhető:

  • A Revycare® -ben a legújabb fejlesztésű azol molekula, a Revysol® található, rendkívül erősen kötődik a gomba célenziméjhez, képes formáját változtatni és a célenzim mutálódott alakjához igazítani. Így az azolokra rezisztens gombatörzsek ellen is hatásos.
  • A Revycare® másik hatóanyaga a piraklostrobin kimagasló gombaölő hatásán felül a strobilurinokra jellemző, de rendkívül erőteljes élettani hatással bír, a nagy meleg, vízhiány által okozott stresszt képes tompítani.

A Revysol® számos gombabetegség ellen hatékony, kimagasló a rozsdafélék, a szeptóriás levélfoltossággal szemben. A piraklostrobinnal felerősítve a Revycare®-nek széles hatásspektrumot biztosít a levél- és kalászkórokozók leküzdésére.

A Revycare® és a többi Revysol® tartalmú termék is egy speciális formuláció birtokában van. Kipermetezés után a termék nagyon gyorsan a növény belsejébe, a viaszréteg alá szívódik. Így hideg időben is hatásos marad, a hidegkedvelő kórokozók ellen (lisztharmat, szeptória), a kora tavaszi kezelés ideális megoldása.

A gyors növénybe jutás miatt a nap káros UV sugaraitól védett, ami plusz segítséget biztosít a felső leveleket megtámadó betegségek ellen, a kalászvédelemben. Mivel a viaszréteg alá rövid időn belül behatol, így az eső lemosó hatása kevésbé érinti.

A növényben a Revysol® kis raktárakat képez, ahonnan a hatóanyag folyamatosan, optimálisan áramlik szét. Ez és a piraklostrobin magasszintű tudása az alapja a hosszú hatástartamnak. Mivel gyorsan felszívódik, így a kipermetezés után azonnal munkába is áll, ezért alkalmas a már kialakult fertőzések visszaszorítására, a gyógyító hatásra. A piraklostrobin masszív fiziológiás hatására a fotoszintézis intenzívebbé válik, a növény zöldebb lesz, alacsony fertőzés esetén is terméstöbbletre lehet számítani.

Basf Partner