fbpx

KALÁSZOS VAGY FINOMMAG TISZTÍTÁS? Cimbria Heid technológiával

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 05.

Gyakran találkozunk ügyfeleink kérdésével: milyen mag feldolgozására alkalmasak a gépeink? A kérdéssel együtt gyakran megkapjuk a választ is: „Mert nekem azt mondta egy gépkereskedő, hogy az ő gépeik univerzálisak, vetőmagot, de még lucernamagot is lehet velük tisztítani.” Ezt az érvelést én inkább egy kétségbeesett értékesítési próbálkozásnak értékelem, mint sem a gazdálkodókat segítő szaktanácsadásnak.

A vetőmag tisztítás magas fokú magfeldolgozást jelent. A magasfokú jelzőt ki kell emelni, hiszen semmivel sem lehet rosszabb a kész vetőmag, mint a szemes formában asztalunkra vagy ételünkbe kerülő egyéb különleges mag. El kell távolítani belőle a szennyező anyagokat, a port, a sérült-, vagy az esztétikailag hibás magokat, sőt a külső megjelenésre ép, de csíraképtelen magokat is.

A magtisztító gépeket működésük szerint több csoportba sorolhatjuk. Vannak méret szerinti-, fajsúly,- alak -, szín szerinti osztályozók, a magfelület tisztítására, és egyéb célokra tervezett berendezések. A felsorolás egyfajta fontossági sorrendnek is tekinthető, de általános érvényű szabály, hogy nem takaríthatjuk meg az előző tisztítási lépcsőt egy „szuperebb gép” megvásárlásával. Mindig a megvalósítani kívánt célhoz kell az eszközt kiválasztani, majd azokat sorba beépíteni a technológiába. A vetőmag kikészítés Alfája a síkrostás tisztító. A vetőmagos tisztítógépek nagyban különböznek az általános kialakítású rostáktól. A vetőmagos gépek sokoldalúbbak, precízebbek, dupla szelelésre épülnek, kisebb magsebességet tesznek lehetővé. A kisebb teljesítmény dacára méretben mégsem kisebbek előtisztító társaiknál. Fogadjuk el, hogy a magtisztítás nem csak rostaperforáció kérdése. Az 1-es ábra mutatja egy CIMBRIA vetőmagtisztító rosta kialakítását.

Apró-, vagy finommagok (pl: köles, lucerna, repce, olajretek, fűmag) feldolgozása során a szeparátor már követelmény. Nagyon nagy elvárásokat testesítenek meg a felhasználók a szín szerinti osztályozó gépekkel szemben, pedig ez sem jelent mindenre megoldást.

Egy kis ízelítő a CIMBRIA által gyártott különleges osztályozó gépekből: bársonyhenger, szalagos szeparátor, mágnesgép, kőkiválsztó, kefés tisztító, toklászoló, ponyvás tisztító.

Minden magfajtának meg van a saját, általános szennyezője, amelyek iránymutatóak a feldolgozó gépek kiválasztásánál. A CIMBRIA HEID HUNGARIA KFT a vetőmagok kikészítésében egyedülállóan nagy tapasztalattal rendelkezik. Piaci részesedésünk a vetőmagfeldolgozó gépek területén meghaladja a 70%-ot. A szakmában szerzett tapasztalatainkat készséggel állítjuk az Önök szolgálatába. Kérjük, hívjanak bennünket bátran, mi segítünk!