Kalocsai paprika csomagolási lehetőségei – hungarikum méltó helye a polcokon

A különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző termékeket hungarikumoknak nevezzük, minőségük és hírnevük megőrzése egyaránt fontos a termelőknek, a gyártóknak és a kereskedőknek. A hazai fogyasztásra, az exportra és a turisták számára készült csomagolásuk minőségére és külső megjelenésére törekedni kell.

A köznapi értelemben vett hungarikumok azok a termékek, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője lényegileg Magyarországhoz kapcsolódik. A hungarikumok között vannak kiváló minőségű és különleges tulajdonsággal rendelkező élelmiszerek,amelyek termékleírásai kivétel nélkül szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben.Magyarország honlapján az első helyen szerepel a hungarikumok között a kalocsai paprika. A hungarikum törvény társadalmi vitája napjainkban zajlik, és valószínűleg még az idén megszületik a törvény.

A kalocsai paprika

A paprika Közép-Amerikából került át Európába, majd néhány évtized után megjelent Magyarországon is, a törökök révén került Kalocsa és Szeged környékére és végül a legjellegzetesebb magyar fűszer lett. Ennek alapja a tájkörzet kiváló, különleges természeti,ökológiai adottságai (a jó talaj, az éghajlat, a napfényes klíma). A kalocsai fűszerpaprika tehát Magyarországon több mint 300 éve ismert növényi kultúra,150 éve kereskedelmi cikk és 100 éve márkás exporttermék. Kalocsán és vonzáskörzetében a lakosság jelentős része foglalkozik paprikatermeléssel és feldolgozással. A legnagyobb fűszer paprikafeldolgozó a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. amelynek logója a kalocsai hímzésmotívumait tartalmazza. A kalocsai paprikák csomagolási grafikáin is gyakran szerepelnek a jellegzetes minták.

Kalocsa környékén a fűszerpaprika feldolgozása és forgalmazása az 1930-as évekre nyúlik vissza. Az 1997 évi privatizációt követően létrejött a 100 %-ban magyar tulajdonú Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. amely eredményes és versenyképes a fűszerpaprika termelés és értékesítés hazai és világpiacán és a világ legnagyobb feldolgozó-kapacitásával rendelkezik. A Zrt. Magyarországon piacvezető, a hazai termés mintegy 40 %-os részesedésével. A részvénytársaság a világ fűszerpaprika termelésének 2-3 %-át,a világ exportjának 4-5 %-át adja. A termelés mintegy 70-80%-át a világhírű kalocsai fűszerpaprika termeltetése, feldolgozása és forgalmazása adja, ami évente 1, 5 – 2, 0 ezer tonna. A vállalat a paprika termeltetéséhez államilag ellenőrzött, kiváló minőségű vetőmagfajtákat biztosít termelőinek. Legfontosabb termékük a paprikaőrlemény,amelyből különböző minőségű illetve megnevezésű fajták vannak: Kalocsa aranya,Különleges, Kóser, Csemege, Édesnemes, GasztroDelikátesz és Gasztro édes és Rózsapaprika. A paprikaőrleményen kívül a termékválasztékban különféle paprika alapú termékek is szerepelnek:paprikakrémek, gulyáskrém, ételízesítők.

A paprikaőrlemény csomagolása

A paprikaőrleményt a manufakturális gyártás idején különböző zsírálló, és aromazáró papírokba csomagolták: zsírpapír, cerát-papír, pergament és pergament pótló papírok és celofán. A fogyasztói csomagolásokhoz napjainkban fémgőzölt műanyagfóliákat, aromazáró csomagolóanyagokat alkalmaznak. A csomagoláskorszerű gépekkel történik, a személyi és tárgyi higiéniai feltételek biztosításával, zárt rendszerben. A termékek csomagolása a különböző vevői igényeknek megfelelően a nagy megrendelők zsákos csomagolásaitól a korszerű aromazáró kis kiszerelésekig terjed. A fogyasztói csomagolások töltőtömege a 40 g, 75 g, 200 g és 800 g. Az export csomagolás általában 25 kg-os, amelyhez polietilénnel bélelt nátron papírzsákot használnak és rakodólapon szállítják.

Díszdobozok és ajándékcsomagolások

Kalocsai fűszerpaprika mindig fontosnak tartották a csomagolást, ezért folyamatosan fejlesztik. A megbízható fogyasztói csomagolások mellett a választékbővítés érdekében mutatós, ajándékképes, díszdobozos csomagolásokat fejlesztettek. Az exkluzív díszdobozos,fémdobozos csomagolásokat a turisták kedvelik. Az elmúlt hetekben Memories ofHungary névvel megnyílt, kifejezetten minőségi ajándékok forgalmazására alakult társaság Hercegprímás utcai boltjában a kalocsai fűszerpaprikák többféle csomagolásban várják a vásárlókat. A tulajdonosok elégedettek a paprikák esztétikus csomagolásával és a termékek forgalmával.

Eiler Olga

csomagolás fűszer hungarikum kalocsai paprika