fbpx

A sokoldalú pálinka

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 17.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezete a Gyulai Pálinkafesztivál keretében „Pálinka, mint a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás szimbóluma” címmel interaktív gasztronómiai bemutatóval egybekötött szakmai rendezvényt tartott a Várkertben.

pálinka

Gyula a pálinka bölcsőjének tekinthető: az ital innen indult hódító útjára, s a fesztiválnak jelentős szerepe van abban, hogy a pálinka hungarikummá válhatott, mondta köszöntőjében Bora Péter, a Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója.

Napjainkban a pálinka ünnepi eseményekhez, családi összejövetelekhez kötődik, mondta előadásában Birkás István, a Birkás Pálinkaház tulajdonosa. Ha mértékletesen – napi 4 centiliternél nem többet – veszünk magunkhoz, szervezetünkre jótékony hatással van. A pálinka igazán sokoldalú ital: a jó pálinkában félreérthetetlenül felismerjük annak a gyümölcsnek az aromáját, amiből készítették. Ha bármilyen más illatot, szagot érzünk – ami akár kellemetlen is lehet – az gyártási, előállítási hibát jelez.

A pálinkát legjobb 18-20 °C hőmérsékleten felszolgálni, hogy a gyümölcs kellemes ízét teljes mértékben élvezhessük. Ehhez pedig megfelelő formájú poharat kell választanunk. Az úgynevezett tulipánforma alul öblös, felül összeszűkül. Ez azért fontos, mert az alsó, öblös részben található nagy felületű párlat illatanyagait a felső rész összeszűkítve az orrhoz vezeti.