fbpx

Magyar libát eszik a németek jelentős része karácsonykor

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 25.

Magyarországról és Lengyelországból importált libahús kerül az ünnepi asztalokra Németországban – tájékoztat a szövetségi statisztikai hivatal jelentésében.

 

Liba
A németek karácsonyi asztalára került libasült zöme Magyarországról és Lengyelországból érkezik (Fotó: Pixabay)

 

Németország 19 444 tonna libahúst importált 2019-ben, ennek 97,5%-át Magyarországról és Lengyelországból. A németországi belföldi vágásból 2866 tonna libahús került kereskedelmi forgalomba a tavalyi évben.

 

Liba import

A németországi libahús import alakulása, 2019. (Forrás: Német Szövetségi Statisztikai Hivatal)

A vágások túlnyomó része az utolsó negyedévre esik

Ennek oka a Márton-napi – és a téli ünnepkörhöz kapcsolódó jellegzetes menükre vezethető vissza. A 2019-es éves behozatal az első három negyedévben 5178 tonna volt, a németországi vágásoknak pedig csak egynegyede történt az első három negyedévben.

Az idei első kilenc hónapban 28%-kal csökkent a németországi libahúsimport a 2019-eshez képest. Ezt a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseknek tudható be. A belföldi vágási volumen pedig 3,9%-kal maradt el a tavalyi év hasonló időszakához képest.

 

Baromfihús-fogyasztás
A libahús aránya szinte ki sem mutatható (Forrás: Német Szövetségi Statisztikai Hivatal)

 

A németországi baromfihús-fogyasztásnak egyébként csak a töredékét teszi ki a libahús. A belföldi 1,58 millió tonnás baromfihús-termelésnek megoszlása: 0,2% liba, 2,2% kacsa, 29,7% pulyka és 65,4% brojlercsirke.

Forrás: Német Szövetségi Statisztikai Hivatal