fbpx

Kedves Olvasóink!

Írta: Sándor Ildikó - 2015 április 09.
A mögöttünk álló hónapok a szezonra való felkészülést jelentették, az előttünk álló pár hónapos periódus pedig egy nagyobb lélegzetvételű felkészülés ideje. A teljes gazdatársadalom és a hozzájuk közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó egyéb ágazatok várják a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus pályázatait. Irányokról, arányokról már tudunk, a végleges számokra és időpontokra még várunk.
Az viszont már nyilvánvalóvá vált, hogy versenyképes élelmiszeripar nélkül nincs versenyképes mezőgazdaság. A támogatások feltételrendszerének alakulása hosszú időre meg fogja határozni az élelmiszeripari versenyképességünk alakulását. Az alacsony tőkeerő és jövedelmezőség miatt a hazai élelmiszeripar kis- és közepes vállalkozásai támogatás nélkül csak a legritkább esetben tudnak fejleszteni. Ennek megoldására látszanak erőfeszítések a pályázati célok alapján. Arról, hogy a már sikeres nagyvállalatok ebben a történetben kapnak-e szerepet, esetleg támogatást, egyelőre csak találgatni lehet. A következményeiről is.
Az állattenyésztők egy (rész)kérdésükre már választ is kaptak: a sertéságazat és a sertéstenyésztők segítése érdekében az új állatjóléti támogatás bevezetéséről végre döntött a szaktárca. Ennek alapján vissza nem térítendő támogatás igényelhető a tenyészkoca, illetve a tenyésztésbe fogott süldő tartása során az előírásokon túli tartási körülmények biztosításához.
Tehát nemcsak a vetési szezon, hanem egy annál is hosszabb folyamat elindult, egy várakozással és információval teli tavaszunk van. Ehhez kívánunk jó munkát, aktuális lapszámunkhoz pedig hasznos olvasást!
Sándor Ildikó
főszerkesztő