Kétfrontos védelemmel egészségesebb állomány

300 nap a szántóföldön

Termesztett növényeink közül a repce tölti a legtöbb időt a szántóföldjeinken, kitéve a tél viszontagságainak, a szárazságnak és a viharoknak. Ezért kiemelkedő fontosságú állományunk számára a megfelelő kezdeti fejlődés biztosítása, hogy egy ideális fejlettségi állapotban mehessen a télbe.

Az Acceleron Elite a jelenlegi legmagasabb szintű védelmet biztosító vetőmagvédelmi megoldás: fungicid- és inszekticid kezelések kombinációja, amely komplex védelmet biztosít a repce korai fejlődése idején támadó kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

Gombaölő szer –Scenic Gold

Két hatóanyaga, a fluoxastrobin és a fluopikolid kiemelkedő védelmet biztosít a legfontosabb csírakori betegségekkel szemben, úgymint:

– korai peronoszpóra,
– csírakori fóma,
– csírakori alternáriás betegség,
– palántadőlés (Rhizoctonia solani).

A korai kórokozók elleni hatékonysága révén kedvezően befolyásolja a kelést és az állomány homogén, tél előtti fejlődését.

Rovarölő szer –Buteo Start

A Buteo Start a Bayer új, flupiradifuron hatóanyagú rovarölő csávázószere, mely védelmet biztosít az állományt támadó korai kártevők ellen (földibolhák, repcebolha, káposztalégy).

A flupiradifuron a Bayer saját, a butenolidok csoportjába tartozó új fejlesztésű hatóanyaga.

A természet ihlette flupiradifuron az ázsiai Stemona japonica növényből nyert stemofoline természetes vegyületből származtatható.

A flupiradifuron a rovarok nikotin acetil-kolin receptorához kötődik (nAChR), utánozza a természetes idegi ingerület átvivő anyagokat, így a rovarkártevők nikotin acetilkolin receptorait blokkolja.

A csávázószerrel kezelt vetőmag felületéről a hatóanyag az edénynyalábokon keresztül a kifejlődő zöld részekbe jut, a sziklevelekben és a levélszéleken halmozódik fel.

Mivel a földibolhák és a repcebolha a táplálkozást és károsítást általában a szikleveleken kezdi, ezért a sziklevélben felhalmozódó hatóanyag védelmet biztosít a korai kártevők ellen. Szisztémikus jellege miatt a korai szívó kártevőkkel szemben is védelmet biztosít. A rovarölő csávázószer alkalmazása a kártevők elleni integrált védekezési stratégia elengedhetetlen eleme. Ha a betelepülés elhúzódó, vagy a fertőzés mértéke indokolja, állománykezelés alkalmazása is indokolt lehet. A flupiradifuron besorolása házi méhekre kockázatbecslés alapján: nem jelölésköteles.


1. kép. A flupiradifuron felszívódása és transzlokációja a csávázott repcevetőmag elvetése után

Csávázott vetőmag vetésekor minden esetben tartsa be a következőket:

Csak jó minőségű, csávázószerként engedélyezett készítménnyel kezelt, fémzárolt vetőmagot vessen!

A csávázott vetőmaggal végzett munka és az eszközök tisztítása során megfelelő védőfelszerelés használatával (gumikesztyű, por elleni álarc) előzze meg a vetőmaggal és a porral való érintkezést, illetve a por légzőszervekbe való bejutását! A vetőmagos zsák alján esetlegesen összegyűlt port semmi esetben se töltse bele a vetőgépbe!

A környezet károsításának megelőzése érdekében az üres vetőmagos zsákokat és a felesleges vetőmagot össze kell gyűjteni, és a jogszabályban leírtak szerint kell ártalmatlanítani!

Mindig a területegységre előírt vetőmagmennyiséget alkalmazza! Vetéskor tartsa be a vetőgép gyártója által javasolt haladási sebességet! Erős szélben ne vessen csávázott vetőmagot!

Pneumatikus vetőgépek esetében a magokról esetlegesen ledörzsölődő port megfelelő csővezetékkel a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni.

A vadállomány védelme érdekében vetéskor fordítson figyelmet a vetés mélységére, hogy a kivetett csávázott vetőmag földdel teljesen be legyen fedve, kiváltképp a táblák szélein és a sorok végén. A fel nem használt vetőmagot minden esetben az eredeti zsákokba tegye vissza, az üres zsákokat más célra ne használja fel!

Bayer Crop Science
agro.bayer.co.hu

alternáriás bayer csávázószer fóma fungicid gombaölő inszekticid integrált védekezés komplex védelem peronoszpóra repce rovarölő védelem
.
.