fbpx

Kiállítások kereszttüzében

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 02.

Szerkesztőségünk mindkét gépkiállításon találkozott Olvasóval, már azokkal, akiknek volt idejük és energiájuk mindkét helyszínre – egy időben – ellátogatni.

Nem feladatunk eredményt hirdetni, így nem fogom beszámolómban látogatottsági adatokkal vagy kiállítói számokkal terhelni Olvasóinkat, remélhetőleg szakmai információkkal gazdagon tért haza mindenki a rendezvényekről.

Épp az elfogulatlanságot szem előtt tartva néhány elhangzott megállapításra, ígéretre és leginkább elismerésre hívom fel Olvasóink figyelmét.

A gépkiállítások kapcsán koncentrálva a gépesítettségre: Jelentősen nőtt tavaly a gépberuházás a mezőgazdaságban, az első kilenc hónapban az értékük meghaladta az 51 milliárd forintot, ez 68 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Alkatrészekre 16 százalékkal költöttek többet a gazdálkodók, 26,5 milliárd forintot, az elmúlt tíz év alatt a mezőgazdasági géppark sokat fejlődött, a gazdálkodók 770 milliárd forintért vásároltak és helyeztek üzembe új gépeket.

Ez idő alatt 30 ezer új traktort vásároltak Magyarországon, így 100 hektár mezőgazdasági területre 2,5 traktor jut.

Az utóbbi időben a kertészeti kultúrák gépesítése mellett az állattenyésztésben is számottevő volt a beruházások értéke.

 

Jelen beszámolónkban a teljességre törekvés nélkül, kizárólag ízelítőként beszámolunk egy-egy sikert és díjat aratott termékről Olvasóinknak.

Nemzeközi Innovációs Nagydíjat kapott a John Deere 7280 R traktor (pályázó: KITE Zrt., Nádudvar).

A nehéz univerzális traktorba épített motor a legkorszerűbb EGR (füstgáz visszavezetéses), DOC (dízeloxidációs katalizátor) és a DPF (részecske szűrős) füstgázkezelő rendszerével teljesíti a TIER4 normákat.

A hajtómű választék a Powershift automatakapcsolástól, a fokozat nélküli kivitelig terjed; a traktor végsebessége 40, vagy 50 km/h lehet.

A vezérlő rendszerek közül kiemelkedik az Active Command Steering, teljesen elektronikus kormányzás, a dinamikus stabilitást ellenőrző rendszer, valamint az elektronikusan vezérelt mellső kerék fékrendszer.

Új fejlesztés a Command View II HCS Plus, hidraulikus rugózású vezetőfülke, melynek felszereltsége teljesen elektronikus – Green Star 3 Command Center vezérlőpult, TouchScreen monitor, ActiveSeat II elektronikusan vezérelt vezetőülés.

Termékfejlesztési Nagydíjat kapta a BPT-330 univerzális szervestrágyaszóró pótkocsi (pályázó: IKR Zrt., Bábolna).

A háromtengelyes, kormányzott első tengellyel rendelkező többcélú mezőgazdasági eszköz felszerelhető vetőgéptöltő adapterrel és oldalmagasítókkal is; ilyenkor a gyors ürítést hidraulikus billentőszerkezet végzi, így előnyösen használható a mezőgazdaságban felmerülő szinte összes feladatnál.

A pótkocsi robusztus alvázszerkezetét korszerű, rugózott, 40 km/h szállítási sebességhez megfelelő alacsony nyomású mezőgazdasági gumiabroncsokkal szerelt háromtengelyes Tridem-fut ómű támasztja alá a lehető legalacsonyabb talajnyomás, optimális talajkövetés és minimális vonóerőigény érdekében.

A hasonló konstrukciókhoz képest számottevő újdonság, hogy a szervestrágya-szóráskor alkalmazott szóróadapter, a vetőgéptöltő adapter és a hátfal könnyedén, a gyors csatlakozók oldása után leszerelhető.

További újdonság, hogy a láncos kaparóléces lehordószerkezet egy készülék segítségével, rövid idő alatt ki-, ill. visszaszerelhető a kocsiszekrénybe.

Nemzetközi Innovációért Elismerő Oklevélben részesült többek között a CIMBRIA HEID Hungária Kft. Mass D 15 precíziós tömegáram mérője is.

A csávázó folyadék súly szerinti adagolására alkalmas készülék 5 g-on belüli pontossággal, sűrűség ellenőrzéssel dolgozik, a vegyszer mennyiségét a kezelő határozza.

Az adagolás időtartama a tömlőhajtás különböző sebességével szabályozható.

Mindkét értéket a kezelő a kijelzőn programozhatja.

Ugyanaz az adagoló sor ugyanarra a tételre több időben is alkalmazható, a PLC elsődleges és az időkeret beállításától függően.

 

Feltétlen figyelmet igényelnek a Nemzetközi Innovációs Különdíjak is.

Ezt az elismerést kapta a Duo System-Focus Ultra kukorica gyomirtószer (RAGT Vetőmag Kft.), ami az összes egyszikű gyomnövény ellen hatékony, beleértve az évelő egyszikűeket is.

A szigetszentmiklósi DM-Ker Kft. új fejlesztésű – szintén különdíjas) Bobcat TL 470 teleszkópos rakodójában már hosszanti irányban helyezték el a motort, a hatékonyságot fokozza a ferde elhelyezésű hűtő, míg az ergonómiai mutatókat javítja a jobb hátsó oszlop nélküli íves fülkeablak.

A TeGaVill Kft. legújabb fejlesztésű Praktik BB bálabontó és aprító gépcsaládja alkalmas különböző méretű kör-, és kockabálák bontására és aprítására.

Ezen kívül jó hatékonysággal használhatók pelletáláshoz történő alapanyag előkészítésre, brikettáláshoz, tüzeléshez és almozáshoz.

Ezzel az innovációval a Hazai Termékfejlesztési Különdíjat nyerték el.

 

Sándor Ildikó