Minősített kezességvállalással csökkentik a kockázatot – Egy új lehetőséget ígér az Agrár Széchenyi Kártya

Elsősorban a gazdasági válság miatt nőtt a hitelt kérő gazdálkodók esetében az ügyek kockázata.

Az összegzés kitért arra is, hogy az egy éven belüli hitelek aránya a kezességgel biztosított összegek 50,5 százaléka volt, értékben mintegy 27 milliárd forint volt. A mezőgazdasági és közvetlen a mezőgazdasági termékfeldolgozáshoz kapcsolódó kereskedelmi és élelmiszer-ipari célú ügyletek aránya 65 százalék volt. A kezességgel biztosított összegek csaknem a feléből e területek képviselői részesedtek.

Minősített háttér hiányában eddig a kezesség költségvetési viszontgaranciával nem fedezett hányad után a bankoknak a tőkekövetelmény számításakor 100 százalékos kockázati súlyt kellett alkalmazniuk. Az állami viszontgarancia mértéke 70 százalék, így a kezességből fennmaradó 30 százalékos hányadra vonatkozik a 100 százalékos kockázati súly. Az AVHA új minősítése lehetővé teszi, hogy a kezesség viszontgaranciával nem fedezett 30 százaléknyi részére a kockázati súly mértéke csökkenhet Magyarország minősítésének függvényében. Ezen súly csökkenése jelentheti a bankok számára a könnyítést a tőkekövetelmény számításakor.

 

Az alapítvány legfontosabb célkitűzése a kis és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozások segítése a finanszírozásban. A Gazdakártya segítségével 2007 óta több mint 3400 vállalkozás vett igénybe különböző hiteleket. A Takarékbankkal és a takarékszövetkezetekkel közösen létrehozott Gazdakártya Programhoz sem kamattámogatás, sem garancia díj támogatás nem társult állami támogatásként, az alapítvány saját vagyona terhére vállalt kezességet. A szintén kisebb méretű vállalkozások gyors és egyszerű hitelhez jutása érdekében kamat és garanciadíj támogatással kiegészítve ugyanakkor már 2002-ben elindult a Széchenyi Kártya. A konstrukció azonban a mezőgazdasági vállalkozások számára nem volt kiterjesztve. A jelenlegi kormányzati tervek már azzal számolnak, hogy a jövőben befogadnának akár a mezőgazdasági vállalkozásokat is.

Ulrich Anikó elmondta, hogy a konstrukció kialakításában garanciaszervezetként az Agrár-Vállakozási Hitelgarancia Alapítvány vesz részt. A Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Széchenyi Kártyát kibocsátó KA-VOSZ Zrt.-vel és az MVH szakembereivel folyamatos előkészítő egyeztetéseket folytat az Alapítvány. A konstrukcióról kormányhatározat is rendelkezni fog. Ennek kihirdetése után a hitelintézeti szektor képviselőivel lehet véglegesíteni az Agrár Széchenyi Kártya segítségével elérhető szolgáltatásokat.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány általános, azaz kedvezményes díjú, „agrár de minimis” keretében adható készfizető kezességvállalása ezentúl kapcsolódhat a Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramhoz.

Bálint Tóth János