fbpx

Kisebb az ASP-vel fertőzött terület Heves megyében

Írta: Csomor Zsolt - 2018 július 06.

Magyarország eredményes lehet az afrikai sertéspestis elleni védekezésben a földrajzi, a vadászati, állategészségügyi, háztáji és a nagyszámú járványvédelmi intézkedésnek köszönhetően, mondta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

A főállatorvos kiemelte, hogy az ASP-vel fertőzött terület csökkent Heves megyében. A kereskedelmi korlátozások tekintetében mintegy 30 országgal folynak egyeztetések arról, hogy ne az egész országra, csak a fertőzött területekre vonatkozzon a beviteli tilalom.
A sertéshús-kivitelnél nem a mennyiség jelent gondot: a hazánkban megtermelt sertéshús 40-60 százaléka kerül kivitelre, ebből 20-30 százalék irányul az ázsiai piacokra. Ugyanakkor az értéket tekintve jelentős a különbség: a teljes kivitel 50 százalékát az ázsiai országok adták. Japán után Hongkong, illetve Kína mennyiségben és árban is jó piacnak számított, ezért fontos, hogy megnyissák ezeket a piacokat, és a beviteli tilalmat csak a fertőzött területre érvényesítsék.

Összeállította:
Csomor Zsolt