fbpx

Magyar előny a japán baromfipiacon

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 06.

Az európai országok közül elsőként Magyarországgal zárta le a különféle baromfitermékek szállítási feltételeinek modernizálásáról szóló egyeztetéseket Japán, adta hírül az Agrárminisztérium Sajtóiroda. A már hatályos szakdiplomáciai sikerről a japán országos főállatorvos, dr. Norio Kumagai hivatalos levelében tájékoztatta dr. Bognár Lajost, hazánk országos főállatorvosát.
A 2018. július 4-ével hatályba lépett megállapodás értelmében, egy jövőbeni madárinfluenza járvány kitörése esetén nem Magyarország egészéről, csak a betegséggel érintett közigazgatási területekről korlátozzák a baromfitermékek kivitelét Japánba.

A regionalizáció elvének jövőbeni gördülékeny alkalmazását dr. Bognár Lajos kezdeményezte a japán hatóságoknál a 2016/2017-es magyarországi madárinfluenza járványt követően. A főállatorvosok személyes egyeztetései mellett 2017 augusztusában japán szakértők is hazánkba látogattak, hogy a megállapodáshoz szükséges feltételeket megvizsgálják. A döntés révén a japán exportban érdekelt magyar baromfiipari vállalkozások európai versenytársaikhoz képest is előnyhöz juthatnak egy jövőbeni járvány esetén.

Összeállította:
Csomor Zsolt

CÍMKÉK baromfi