fbpx

Országos fásítási programot dolgoz ki az Agrárminisztérium

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 09.

Az Agrárminisztériumban tartotta ülését a Kormány tanácsadó testületeként működő Országos Erdő Tanács.

A magán és állami erdőgazdálkodók, az erdészeti oktatás és kutatás, a természetvédelmi és turisztikai szervezetek képviselőiből álló szervezet a magyar erdők kezelésével kapcsolatos stratégiai kérdéseket tárgyalta.

Az ülésen Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár ismertette az Agrárminisztérium erdőgazdálkodással kapcsolatos törekvéseit. Elmondta, hogy országos fásítási program kidolgozásába kezdett a minisztérium, amelynek egyik első lépése az erdészeti csemetetermelés megerősítése.

Fontos cél az erdőgazdálkodás támogatottságának növelése, a vidékfejlesztési program nyújtotta lehetőségek minél magasabb szintű kihasználása, olvasható az AM Sajtóiroda hírében. A szakképzés területén elsősorban a szakmunkás oktatás megerősítése fontos, amellyel elkerülhető a terepen dolgozó szakemberhiány kialakulása.

Az erdőgazdálkodás természetközeliségének növelésére tett intézkedések fontosságát is megemlítette az államtitkár, hiszen a magyar erdőterület és annak növelése az egyik leghatékonyabb eszköz a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésére.

A Tanács napirendje szerint az erdészeti hatósági feladatok ellátásának aktuális kérdéseiről és az erdészeti szaporítóanyag termesztés jelenlegi helyzetéről tárgyalt részletesen.