fbpx

KITEKINTŐ

Írta: - 2018 február 03.

Magyar gyümölcspárlatok európai megmérettetése

ProWein a borok és szeszes italok szakvására Düsseldorfban (március 18-20), ahol 6600 kiállító nyújt átfogó képet a világpiaci kínálatról. Az önálló magyar borászok a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében megújult arculati elemekkel ösztönzik a magyar borok megízlelésére, megvásárlására a látogatókat. A „Spirit”pavilonban az Agrármarketing Centrum három hazai kiállítóval jelenik meg, akik bizonyítani kívánják, hogy a magyar gyümölcspálinka a minőségi aperitifek és röviditalok méltó alternatívája.

Berglandmilch egyoldalú glifozát-tilalma

Az osztrák Schärdinger, Tirol und Stainz térség tehenészeteiben a felvásárló Berglandmilch megtiltotta a glifozát használatával előállított takarmány etetését, mondván: „csak így maradhat az itteni tej a világ legjobb teje”.  Ez az első konkrét lépés azt követően, hogy Ausztria november végén kilenc másik EU-tagállammal együtt nemmel szavazott a glifozáttartalmú növényvédő szerek engedélyezésének újabb ötéves meghosszabbítására. Kisebbségben maradtak, mert 18 ország – köztük hazánk is – elfogadta a javaslatot.

Kukoricából 17,16 t/ha – a 2017. év győztese!

A nyírderzsi Papp György (képünkön) nem először nyerte meg a Kukorica Termésversenyt. A legutóbbi, IX. termésversenybe benevezett gazdák eredményes ellenőrzésen átesett ötven parcellája közül hetet öntöztek, a fennmaradt negyvenhárom száraz művelésű parcella közül pedig tizennégyet szántás nélkül műveltek. A fődíjat és művelési mód szerinti elismeréseket a Magyar Kukorica Klub Egyesület évzáró ünnepségén, 2017. december 14-én Gödöllőn, a Grassalkovich-kastély Lovarda-termében adták át.

Páncélozott John Deere traktor

A REBO cég páncélozott erőgépének alapja a John Deere 6R. A Rheinmetall Defence acéllemezei a vezetőfülkét minden irányból – alulról is! – védik. Ez a fűthető, golyóálló üvegezéssel együtt arra szolgál, hogy a polgári lőtereken vagy hadgyakorlatoknál szükséges fűnyírást, tereprendezést végző traktor vezetőjét védje. A fejlesztést a szakmai érdekképviselet kezdeményezte azért, hogy a traktorost ne érhesse eltévedt lövedék, repesz, és akkor se sérüljön meg, ha fel nem robbant lőszerre fut rá.

Szarvasmarhák egy ausztráliai hotel ellen

120 szarvasmarha okozott óriási ribilliót az ausztráliai Queensland tartomány egyik szállodája előtt 2017 novemberének végén. A valahonnan elszabadult, a csordaszellemtől feltüzelt állatok kora reggel szállták meg a Mount Isa-beli hotel környékét, megrongálták a parkoló kocsikat. „Remegett a föld,féltünk” – emlékezett vissza a recepciós. Az állatok kisvártatva a parkolón keresztül elrohantak az autósztráda irányába, de oda – hála a rendőrség határozott beavatkozásának – már nem jutottak el.

Olga Uskova az autonóm orosz kombájn megteremtője

Az ő elvárasai szerint készült első aratócséplő gép legördült a Rostselmash gyártószalagjáról.  Kezdetét vette cége, a Cognitive Technologies Agropolis projektje, amelyhez a kombájngyáron kívül a tatár régió Innopolis városát és a Soyuz Agro nagyvállalatot is megnyerte. Az 1964-ben született tehetséges és agilis hölgy az Orosz Föderáció legtöbb automatizálási testületének elnöke vagy tagja. Célja a vezető nélküli, optimális eredménnyel dolgozó kombájn sorozatgyártása 2023/2024-ben. 

Rohamosan nő az orosz sertéshústermelés

…és ezt a konkurencia árgus szemmel kíséri. A dán Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szövetség (az ország exportjának egynegyedét bonyolító Landbrug & Fødevarer) úgy véli, hogy 2017 végéig 4,57 millió tonna lesz az orosz sertéshústermelés, ami egy éven belül 5,1%-os növekménynek felel meg. Ezzel együtt az import is közel 20%-kal növekedett, ami az orosz belföldi húsárat 12%-kal lenyomta – élősúlyban 1,33 Euro (93 Rubel) szintre. 

CLAAS Scorpion a 2018-as év anyagmozgató gépe

A CLAAS teleszkópos rakodóit több mint 20 éve Scorpion néven ismerik a gazdák. Két évvel ezelőtt döntött úgy a cég, hogy az anyagmozgatási technológiák terén vezető Liebherrel kíván együttműködni. Közös fejlesztési munkájuk eredménye, a minden részletében megújult Scorpion a hannoveri Agritechnica kiállításon A 2018 év gépe megtisztelő címet nyerte el. A négy kormányzott és hajtott keréken futó alvázzal és a masszív teleszkópos gémmel rendelkező csúcsmodellekkel akár 5,5 t emelőerő is elérhető.

A világ első lítium-ion akkumulátorral működő kisrakodója

A Schäffer 23e típusú majorsági rakodógépének erőforrása egy litium-ion akkumulátorcsomag, hasonlóan az okostelefonokhoz. A cég ötéves élettartamot – vagy legalább 5000 töltési ciklust – garantál az akkumulátorokra. A hidrosztatikus járószerkezetet és a munkavégző eszközöket kiszolgáló hidraulikaszivattyúkat két nagyfeszültségű villanymotor hajtja meg. A fedélzeti töltő 230 V hálózatot igényel, de az akkumulátorok háromfázisú áramról, külső töltővel 30 perc alatt is feltölthetők.

A GMO-mentes szója maradjon itthon!

Akár hétszázezer tonna bizonytalan eredetű szója is kerülhet a magyar piacra évenként – nyilatkozta Reng Zoltán, a Hungrana Zrt. vezérigazgatója. Ez a mennyiség több okból is aggályos. A nemzeti fehérjetakarmány-program egyik központi elemének a hatalmas import részbeni ellensúlyozására kell törekednie. A magyar GMO-mentes szója exportja helyett inkább belföldi felhasználásra menjen, hogy az itthon nevelt állatok jó minőségű GMO-mentes takarmányhoz jussanak. A GMO-mentességnek van jövője Magyarországon!

Az EU tiltani fogja rituális állatáldozat bemutatását

Az iszlám vallás második legnagyobb eseménye, az Áldozati Ünnep arra emlékeztet, hogy Ábrahám hajlandó lett volna a fiát feláldozni Istennek. Ilyenkor egy nagyobb testű, négylábú állatot mészárolnak le, nyílt színen, ima kíséretében. Az Európai Bíróság főtanácsosa, Nils Wahl szerint ilyen rituális vágást csak engedélyezett létesítményekben, az állat előzetes elkábítása után szabad végezni. Az ideiglenes vágóhidakra vonatkozó tilalom nem sérti a vallásszabadságot – áll előterjesztésében. A bíróság 2018-ban várhatóan ennek szellemében dönt majd.

Élőállat- és húsexportőrök: a „kemény Brexit” katasztrófa

Ha az Egyesült Királyság 2019. március 19-én kereskedelmi megállapodás nélkül lépne ki az EU-ból, annak komolyabb következményei lennének, mint az orosz embargónak – állítja a L’Union Européenne du Commerce du Bétail et des Métiers de la Viande (az EU állat és húskereskedelmi szervezete). A magas vámok, az állatorvosi és vámellenőrzés miatt a marhahúsexport 84%-kal csökkenne. Sertéshúsnál 48, juhhúsnál pedig 76% lenne a visszaesés. A nálunk felhalmozódó többlet miatt a marhahús ára 9%-kal, a sertéshúsé 7,5%-kal csökkenne, és az ágazatban 32000 dolgozó válna feleslegessé.