fbpx

Kitekintő

Írta: - 2017 július 12.

Trimble-kompetencia munkagépeknél is

Az ISOBUS-rendszer kialakításában pionírszerepet játszó, 375 főt foglalkoztató német MÜLLER-Elektronik igent mondott a Trimble akvizíciós ajánlatára. Ezzel a műholdas helymeghatározáson alapuló sorvezetés és kormányzás terén világelső Trimble a munkagépekről nyert adatok interaktív hasznosítására is képes lesz. Az új Ag Business Solutions felhő alapú rendszerből ISOBUS-közvetítéssel oda-vissza áramló információk gyökeresen megváltoztathatják a precíziós mezőgazdálkodás gyakorlatát.

A klímaegyezmény megtorpedózása árt a mezőgazdaságnak

Az USA visszalépésével már csak 194 ország törekszik arra, hogy a Föld légkörének felmelegedését az iparosodás előtti mértékhez képest 1,5oC alatt tartsa. Kína után a világ második legdurvább légszennyezőjének öntörvényes döntése nemcsak sok szigetállam létét, hanem Földünk mezőgazdaságát is veszélyezteti” – véli Christian Schmidt, német szövetségi mezőgazdasági miniszter. A globális időjárásváltozás helyenként már tavaly is szélsőséges következményekkel járt, nemcsak náluk, nálunk is.

Helyspecifikus kijuttatással a nitrátok ellen

Az ammóniaemisszióért, valamint a felszíni és talajvizek nitrátszennyeződéséért 63%-ban a mezőgazdaság felelős – állítja a német kormány által tárgyalt előterjesztés. Éppen ezért a legnagyobb csökkentési potenciál is itt keresendő. Célzott, precíziós műtrágyázással a nitrátmennyiség hozamcsökkenés nélkül legalább 15%-kal csökkenthető. Tény, hogy 1995 és a 2005-2010 évek átlaga között a nitrogén-hatóanyag kijuttatása negyedével csökkent, miközben a búza terméshozama egyharmadával nőtt.

Oroszország gabonaexportja nő

Az idei év búzakivitele a tavalyi 25 millió tonnával szemben várhatóan 27 millió t lesz” – jelezte Dschambulat Chatuow miniszterhelyettes. A 2016/17 üzleti évben összesen 32,7 millió t gabonát adtak el külföldön, többet, mint korábban. Az állami RusAgroTrans is az előző évi 912.000 tonnával szemben 1,5…1,7 millió t kiszállításával számol. Érdekesség, hogy a törökországi bizonytalanságok ellenére a 2016. júniusi 1,77 millió tonnával szemben idén várhatóan már 2,2 millió tonnát exportálnak oda.

Kína piaca nyitott a dán sertéshús előtt

Az élelmiszerbiztonságra különösen kényes Kína az eddigieken felül további 33,5 millió € értékben importál dán sertéshúst” – mondta Karen Hækkerup, a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakszövetség ügyvezetője (náluk miniszterhelyettesnek felel meg). Az előző évben a dánok 537 millió € értékben exportáltak sertéshúst Kínába, és ez gyarapszik ebben az évben 671 millió €-ra. Ezzel Kína a dán sertéshús legnagyobb fogyasztójává lépett elő.

GDP: az EU 2x gyorsabban nő, mint az USA

A háztartások fogyasztásának és a fellendülő beruházási kedvnek köszönhetően 2017 első negyedévében az EU – és ezen belül az Euro-zóna – bruttó nemzeti összterméke 0,6% mértékben nőtt, kétszer gyorsabban, mint a világelső USA gazdasága. A spanyoloké a legjobb eredmény: 0,8%. A németek 0,6%, a franciák, az olaszok, sőt még a görögök is 0,4% növekedést értek el. A magyar GDP – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint – ezen időszakban 3,7 százalékkal nőtt.

Csúcson az őszi búza és a repce Svédországban

Idén a svéd gazdák akkora területről fognak betakarítani őszi búzát és káposztarepcét, mint még soha, az 1916 óta vezetett hivatalos statisztika szerint. Mezőgazdasági hivataluk, a Jordbruksverket közlése szerint a tavalyi évhez képest 9%-kal, 408.000 hektárra növekedett az őszi búza termőterülete. Még ennél is sokkal jobban, a tavalyi érték közel negyedével több – 106.000 ha – káposztarepce telelt át sikeresen. Mindez a tavaszi árpa és a zab termésterületének rovására történt.

Holland reakció a belga állatkínzásra

A vöröshúst és vágott baromfit kibocsátó holland vágóhidak több mint 90%-a már megállapodott a Haag-i gazdasági minisztériummal, hogy a jövőben az állatvédelmi előírások betartását videokamerákkal ellenőrzik. Átláthatóvá kívánják tenni tevékenységüket, bizonyítva azt, hogy náluk soha sem fordulhat elő az, mint ami a legnagyobb belga sertésvágóhídon, ahol embertelen kegyetlenséggel ölték le az állatokat. Az EU-ban ez az első ilyen átfogó, mindeddig példa nélküli intézkedés.

EXPO 2017: világkiállítás Kazahsztánban

A kazah főváros, Asztana luxuskivitelű „zöld” vásárvárosában június 10 és szeptember 10 között tart nyitva a jövőbemutató energetikai szakkiállítás. A több mint 100 ország között mi is bemutatkoztunk: a magyar pavilont nemzetgazdasági miniszterünk, Varga Mihály nyitotta meg. Az MVM és a MOL emissziót csökkentő eljárásai mellett olyan startup-ötletek is láthatók, mint az újrahasznosított műanyagból készült Platio napelemes térburkolat. Fővárosaink között közvetlen légi járat is van.

ZENGETŐ – A magyar kender ünnepe

2017. július 21-23. között megrendezésre kerül az első kenderünnep a Zamárditól 10 km-re elterülő lullai kenderföldek közepén, egy labirintusban.

A szervezők fiatal képzőművészek és mezőgazdasági szakemberek; az ő különös összefogásuknak eredménye a Zengető projekt. Közös céljuk újra visszaszerezni a kender jó hírnevét, felidézni több ezer éves hagyományát, rámutatni mennyi hasznos hozadéka van ennek a növénynek. Lesznek kézműves foglalkozások, kenderfeldolgozó workshopok, meditációk, dobrévülés, koncertek, előadások az ipari kenderről és az orvosi marihuánáról, vagy bővíthetik ismereteiteket a bio-dinamikus gazdálkodásról. Hangszert hozni ajánlott!

III. Országos Tojás Sokadalom – Tojásfesztivál Kecskemét főterén

2017-ben június 9-11-ig került megrendezésre az Országos Tojás Sokadalom – Tojásfesztivál Kecskemét főterén. Az esemény célja a tojásfogyasztás népszerűsítése, a tojás marketingjének erősítése volt, kiemelt szerepet kapott a tojással kapcsolatosan kialakult tévhitek eloszlatása és a tojás az egészséges táplálkozásban elfoglalt fontos rangjának visszaállítása. A széles programkínálat (kiállítások, kézműves és tojásfestő foglalkozások, családi játékok, szalmajátszótér, könnyűzenei koncertek, ínyenc tojásételek, kézművesek, gasztornómiai szolgáltatók, hagyományőrző csoportok előadásai) mellett nem lehetett unatkozni.