Kiváló évjáratúnak ígérkeznek az idei borok

A szüret a napokban indult el. Jó évre számítanak a szőlősgazdák, ugyanakkor abból a szempontból nem örülnek a bő termésnek, hogy túlkínálat van borból a világpiacon, és ez Magyarországon is érezteti a hatását.

Az Agrárminisztérium idén először zöldszüretre is adott támogatást azoknak a gazdáknak, akik éretlenül leszüretelték szőlőjüket. Az intézkedéssel megpróbálja a tárca visszafogni a terméshozamot, és valamelyest kárpótolni a gazdákat. Jelenleg minden adott ahhoz, hogy kiváló évjárat legyen az idei, jelentette ki Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Kossuth Rádió, A nap kérdése című műsorában. Érésdinamika szempontjából az Irsai Olivér, a Csabagyöngye és a Néró szőlőfajták esetében a mustok analízise szép aromaprofilú és jó savszerkezetű borokat mutat.

Azért volt szükség zöldszüretre, mert az utóbbi 10 évben 1,5 millió hektoliter és 3 millió hektoliter között volt az évente leszüretelt szőlőkből előállított alapborkészlet, mondta Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. A tavalyi év ugyanakkor kicsit változtatott a helyzeten, ugyanis 3,6 millió hektoliter került be szűrésre, erre azonban senki sem számított, így felkészületlenül ért mindenkit.

Európában normál évjárat volt a tavalyi: Olaszország, Spanyolország és Franciaország együttesen csaknem 100 millió hektoliter bort állított elő. A számok azt mutatják, hogy nem Magyarország diktálja a vezető szerepet az európai borpiacon, de a 3,6 millió hektoliter csúcstermésnek számít hazánkban.

Tavaly egyfajta „lökdösődés” kezdődött az exportpiacon, amelyben a tőkeerő és a helyismeret számít: ez dönti el, ki maradhat talpon. Magyarország szempontjából itt egyfajta visszaesés történt, a versenytársak ugyanis erősebb piaci kapcsolatokkal rendelkeznek. Az úgynevezett tömeg- vagy lédigbor például alacsonyabb szintet ütött meg, mint 2017-ben. Ez egyfajta készletfelhalmozódást okozott, ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa megkérdezte a 25 legnagyobb magyarországi szőlőfelvásárló pincészetet, hogy idén milyen mennyiségben tervezik a szőlőfelvásárlást. A válaszok alapján kiderült, hogy körülbelül 60–70 százalékról van szó, ezért volt szükség a zöldszüret bevezetésére, magyarázta Font Sándor.

bor borászat borpiac szőlőtermesztés támogatás terméshozam zöldszüret