Költségkímélő foszfor és káliumpótlás valamint növényi immunerősítés egy készítménnyel!

Költségkímélő foszfor és káliumpótlás valamint növényi immunerősítő egy készítménnyel!

 

Tápanyag ellátás

 

Az őszi vetésű növényeink (kalászosok, őszi káposztarepce) tápanyag ellátásában a foszfor és a kálium fontos szerepet játszanak.

A növények vegetációs igényét ezen makroelemekből általában az alaptrágyával biztosítják – már ha van rá pénz – pedig a szántóföldi növények a műtrágyával kiadott foszfornak csupán 5-10 %-át veszik fel első évben (Greenwood et.al. 1980. cit. Csathó 2003.), azaz a frissen kijuttatott foszfor nem tudja ellensúlyozni a talaj alacsony foszfor ellátottságát (Johnston et.al. 1986. at. Csathó 2003.).

A vetéskor a mag közvetlen közelébe kijuttatott magas foszfor (és esetleg kálium) tartalmú strartertrágya biztosítani tudja a kezdeti igényeket, ezzel együtt – vagy ennek elmaradása esetén – lehetőségünk van a foszfor, a kálium stb. levélen át, állománypermetezéssel történő kijuttatására is az őszi időszakban.

A levélen át történő tápelempótlás esetén, ha jól felszívódó készítménnyel dolgozunk, kisebb hatóanyag mennyiségekkel is jó eredményt érhetünk el, mint akár nagyobb dózisok talajon át történő kijuttatásával, mert a foszfor, a kálium a talajszemcséken lekötődik.

A foszforfelvétel, illetve a lekötés szempontjából a talaj fizikai tulajdonságai közül kiemelt jelentősége van az agyagásványoknak, míg a kémiai jellemzők közül a kémhatás befolyásolja legnagyobb mértékben a foszfor felvétel-lekötés folyamatát.

A Cheminova Magyarország Kft. a foszfor, a kálium (stb.) költségtakarékos pótlására a Plantafosz termékeket ajánlja a gazdálkodóknak.

A Plantafosz Réz és a Plantafosz Universal folyékony komplex műtrágyaoldatok rézzel, illetve mikroelemekkel dúsítva.

A Plantafosz Réz összetétele: nitrogén (N) 4 m/V%; foszfor (P2O5) 19,5 m/V%; kálium (K2O) 19,5 m/V%; réz (Cu) kelátja 2 m/V%. A Plantafosz Réz az őszi kalászos kultúrákban javasolt.

A Plantafosz Réz gyorsan ható foszforvegyületei fokozzák az őszi búza gyökérképződését, javítják a szárazságtűrést, ugyanakkor biztosítjuk az őszi búza rézszükségletét is.

A Plantafosz Universal összetétele: nitrogén (N) 4 m/V%; foszfor (P2O5) 30 m/V%; kálium (K2O) 23 m/V%; továbbá bór, cink, réz, vas, mangán, kobalt, molibdén.

A Plantafosz Universal-t az őszi káposztarepcében javasoljuk.

Mindezek mellett a Plantafosz termékek speciális tulajdonsága, hogy foszfonát tartalmuk révén segítik a növényeket az önvédekező folyamatokban.

A foszfonátok egy oxigén atommal kevesebbet tartalmaznak, mint a foszforsav-származékok, így gyorsabban mozognak a növényben, eljutnak annak minden részébe.

Serkentik a növényekben a fitoalexinek és az általános védőfehérjék szintézisét és a rövid szénláncú poliszacharidok beépülését a sejtfalba.

A növények immunrendszerének aktivizálódása és a sejtfal megvastagodása azt eredményezi, hogy megnő a növények betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

Ez nagy segítség pl. a repce Phoma és Alternaria betegségei elleni védekezésben.

 

A Plantafosz termékek alkalmazása során a következők figyelhetők meg a kezelt növényeken:

  • a hagyományos foszfát formákhoz képest gyorsabb felszívódás
  • fokozott hajtás és gyökérfejlődés
  • jobb egészségi állapot
  • fitoalexinek növekvő termelése
  • több, különböző védekezési mód, ami hatékonyan gátolja a rezisztens kórokozók kialakulását
  • alacsony környezeti mérgezőség

Kalászosokban a Plantafosz Réz dózisa 2 l/ha. Kijuttatható az esetleges levéltetvek elleni kezeléssel (Rapid CS) egy menetben is.

Őszi káposztarepcében a Plantafosz Universal dózisa 2 l/ha. Kijuttatható akár a repcebolha, vagy a repcedarázs álhernyó elleni védekezéssel (Rapid CS), akár a regulátorozással (Riza 250 EW) egy menetben is, kombinálható KenS Bór-ral, vagy KenS CinkBór-ral egyaránt.

A Plantafosz termékek alkalmazásával – amelyek a foszfonátok különböző arányú makro- és mikroelemes kombinációi, – megvalósul a költségtakarékos, növényre szabott tápanyagellátás és növényvédelem egy készítménnyel.

Plantafosz Réz – Plantafosz Universal

Magyar gyártó – magyar termékek!

Rácz Tibor

06-20/943-8698

Cheminova Magyarország Kft.

foszfor immunerősítés kálium költségkímélő növénytermesztés plantafosz