fbpx

Lejárt alapanyagokkal dolgoztak a pékségben

Írta: - 2016 május 13.

Egy külföldi tulajdonú, budapesti pékséget ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Az akció során számos szabálytalanságot tártak fel a hatóság ellenőrei és több mint 150 kilogramm terméket vontak ki a forgalomból.

A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága egy külföldi tulajdonú, budapesti pékséget ellenőrzött a hét elején. A koszos, takarítatlan üzemben a padozat zsíros, a falak szennyezettek, a padlólapok töredezettek voltak, a kézmosónál nem volt meleg víz és a kézfertőtlenítőszer is hiányzott.

Az illemhely és az előkészítő részleg egy légtérben helyezkedett el. Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették. A hulladéktároló edényeket az előkészítő helyiségen vitték keresztül, a hűtő kondenzvize pedig folyamatosan beszennyezte az alapanyagnak számító szalonna szeleteket.

Az üzemben több mint 150 kg jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt és kondenzvízzel szennyezett alapanyagot és ezekből készült készterméket találtak az ellenőrök. A termékeket a hatóság szakemberei a helyszínen lefoglalták és elrendelték megsemmisítésüket.

A vizsgálat során az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a NÉBIH ellenőrei. Az eljárás folyamatban van, az ügyben mintegy 1 millió forint bírság várható.

Az érintett üzem adatai elérhetőek a „jogsértés listán”.

A helyszínen készült fénykép- és videófelvételek megtekinthetők és letölthetők a NÉBIH honlapján.

(FM Sajtóiroda)