fbpx

Lovas kultúránk a nemzeti összetartozásunk egyik jelképe

Írta: - 2016 június 06.

Népünk lovas kultúrája az egyik legmélyebben gyökerező és legrégebbre visszanyúló hagyományunk – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az országos fogathajtó versenyen, Pusztamonostoron.

A magyarság történetében ősidőktől fogva kulcsszerepet játszott a ló és a lovaglás. Ehhez kötődő kultúránk megőrzése közös nemzeti érdekünk, ezért különösen meg kell becsülni azokat az embereket, akik örökségünk megmentéséért fáradoznak, a vidék fejlődését előmozdítják, hagyományainkat megőrzik, és továbbadásukról is gondoskodnak – fogalmazott a miniszter.

Fazekas Sándor kiemelte: lovas hagyományaink megőrzésében jelentős szerepet kell vállalniuk a hazai ménesgazdaságoknak is. Éppen ezért a kormány mintagazdaságként újjáalapította a nagy hagyományokkal rendelkező Mezőhegyesi Ménesbirtokot, amely magánkézből újból tartósan állami tulajdonban lévő mezőgazdasági vállalkozássá válik ugyanúgy, mint ahogy volt háromszáz éven keresztül.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A miniszter hozzátette: A szilvásváradi állami ménesgazdaság is jelentős forrásokban részesül, hogy a magyar lovas kultúra és lovassportok egyik legfontosabb történelmi helyszíne, az európai és nemzetközi lovas élet egyik legfontosabb központja legyen.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Fazekas Sándor a Nemzeti Összetartozás napján különösen fontosnak nevezte a magyar lovas kultúra megbecsülését, hiszen több mint ezer éves hagyományunk ápolása segít abban, hogy határokon átnyúlóan is megőrizzük nemzeti identitásunkat a Kárpát-medencében.

(FM Sajtóiroda)