fbpx

Luna Experience – tapasztalat és lendület

Írta: Szerkesztőség - 2015 január 21.
Egy növényvédő szereket gyártó vállalat termékének bevezetéséhez sok mindent (rendezvényeket, prospektusokat, reklámfigurát, stb.) megtervezhet, de az időjárást, azt nem. Természetesen ez így van jól, de a gondolattal el lehet játszani, mi lett volna, ha terveinknek megfelelően már 2014-ben be tudtuk volna vezetni borszőlőben és különböző gyümölcs kultúrákban új termékünket. Egy gombás fertőzésekben bővelkedő esztendőben szerezhetett volna új készítményünkről jó tapasztalatot a szakma, ami minden prospektusnál többet ér? Az előző mondat optimizmusából is érezhető, hogy bízunk új termékünkben. Igen, a Luna Experience egy olyan új gombaölő szer a szőlő és gyümölcs kultúrákban, amit a legnagyobb növényvédelmi kihívásokra terveztünk.
A címben szereplő „tapasztalat és lendület” a készítményben található, a Bayer kutatói által kifejlesztett két gombaölő szer hatóanyagra, a tebukonazolra és a fluopiramra utal.
A tebukonazol minden idők egyik legsikeresebb triazol gombaölő szere (Magyarországon 1996 óta van engedélye), míg a fluopiram egy kiváló új molekula, hasonló reményekkel a szukcinát-dehidrogenáz gátló hatóanyagok között.
A Luna Experience-ben a két kombinált hatóanyag „tudásban” teljesen egyenrangú partner. Széles hatásspektrumúak, így egyes betegségek ellen kiegészítik, másoknál erősítik egymás hatását.
A tebukonazol, hatásmódja alapján a valódi gombák szterol-bioszintézisét gátló gombaölő szereinek (SBI fungicidek) csoportjába tartozik. Kémiailag egy triazol molekuláról van szó, amely annyiban különbözik a rokon vegyületektől, hogy az ergoszterol szintézist két helyen is gátolja, ami a rezisztencia kialakulás szempontjából előnyt jelent. Széles hatásspektrumára jellemző, hogy nagyon sok termesztett kultúrában (kalászos, szőlő, gyümölcs, zöldség) használják, lisztharmat, rozsda és egyéb levélbetegséget okozó fitopatogén gombák ellen. A növényvédelemben dolgozó szakemberek gyakran jellemeztek egy-egy gombaölő szer kombinációt a következő summázattal; „annyit ér, amennyi tebukonazol van benne?. Ez a kissé humoros megállapítás is mutatja, hogy szakmai körökben a tebukonazol hatóanyagunk elfogadottsága kiváló.
A fluopiram hatásspektrumába olyan fitopatogén gombák tartoznak, mint a lisztharmat, szürkepenész, monília és egyéb levél-, illetve tárolási gombabetegségek. Hatásmódja alapján a szukcinát-dehidrogenáz gátlók (SDHI) csoportjába tartozik, de a molekula szerkezetének különlegessége miatt „rezisztencia érzékenysége” jóval kedvezőbb, mint a csoport többi tagjáé. A Bayer legújabb fejlesztése a tömlős (aszkuszos) gombák sejtjeiben lévő mitokondriumokban fejti ki hatását. A mitokondrium a sejtek energiatermeléséért felelős sejt-szervecske. A benne végbemenő bonyolult biokémiai folyamatok végterméke az ATP molekula, ami egy molekuláris energiatár. A tárolt energia felszabadulásával mehet végbe a fehérjeszintézis, és épül, növekszik a gomba szervezete. A fluopiram a mitokondriumban blokkolja a légzési folyamatot, és leállítja az ATP termelést. A légzési folyamat hiányában a sejtek energiaháztartása felborul, a sejtek felélik tartalékaikat, a növekedés megáll, majd a gomba „éhen pusztul?. Ezért az ilyen típusú gátlás a gombaszervezet minden növekedéssel együtt járó fenológiai állapotában hatékony.
A tapasztalatot tehát a tebukonazol hozza a Luna Experience-be, a lendületet pedig a fluopiram. A kombinációban a két hatóanyag teljesen más hatásmechanizmussal rendelkezik. Ez garantálja, hogy a rezisztencia kialakulásának esélye a lehető legkisebb legyen. Persze ahhoz, hogy ez hosszú éveken keresztül így is maradjon, fontos betartani a rezisztencia elkerülés szabályait; egymás után maximum kétszer, egy vegetációban pedig maximum három alkalommal használjuk a készítményt. Almában varasodás ellen kontakt hatóanyagú (propineb, vagy kaptán) készítménnyel javasoljuk kombinálni. Bár mind a két hatóanyaga rendelkezik kuratív hatással, felhasználása akkor adja a legjobb eredményt, ha a fertőző spóratömeg érkezésekor már a védendő növényen, illetve annak szöveteiben van.
A Luna Experience felhasználására vonatkozó előírások:

Kultúra Károsító Kezelések maximális száma Két kezelés közt eltelt minimális időtartam A kijuttatáshoz szükséges A kezelés ideje

(fenológiai állapot szerint)

szer

(l/ha)

víz

(l/ha)

szőlő (bor) lisztharmat 3 10 nap 0,25-0,5 400-1000 6. levél kiterülésétől (BBCH 16) ” érés kezdetéig (BBCH 81)
szürkepenész 0,5
alma, körte, birs, naspolya varasodás, lisztharmat, tárolási betegségek 3 7 nap 0,5-0,75 500-1500 pirosbimbós állapot kezdetétől (BBCH 57) ” 2 héttel a betakarítás előtti állapotig

(BBCH 84)

csonthéjasok (őszibarack, meggy, cseresznye, nektarin) moníliás betegségek, blumeriellás, sztigminás betegség, tafrinás levélfodrosodás 3 7 nap 0,3-0,5 500-1500 fehér/pirosbimbós állapottól (BBCH 57) ”

a fajtára jellemző színeződés kialakulásáig (BBCH 85)

Szőlőben lisztharmat és szürkepenész ellen a permetezéseket előrejelzésre alapozva kell megkezdeni, és szükség esetén 10-14 naponta megismételni. Erős lisztharmat fertőzési nyomás esetén a magasabb dózis használata indokolt. Szürkepenész ellen csak a magasabb, 0,5 l/ha-os dózis használható. A permetezéseket nagy, a korona méretétől függően 400-1000 l/ha vízmennyiséggel kell elvégezni.
Almatermésűekben varasodás ellen a permetezést előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel kell elkezdeni, majd a fertőzés erősségétől függően 7-10 naponta megismételni. Rezisztencia kialakulásának elkerülése végett kontakt hatóanyagú készítmény (propineb vagy kaptán) tankkombinációban történő adagolása javasolt. A tárolási betegségek ellen a gombaölő szer érés idején használható fel. A kezelések során törekedni kell az egyenletes permetléfedettség elérésére a korona belsejében is, hogy a gyümölcsök minél jobban borítottak legyenek. A maximálisan kijuttatható szermennyiség 2 l/ha/év.
Csonthéjasokban (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin) a permetezéseket megelőző jelleggel kell megkezdeni, majd szükség esetén 7-10 naponta megismételni. A permetlé mennyiségét az ültetvény művelésmódjától, a lombozat nagyságától, valamint az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani.
Lovász Csaba
Bayer CropScience