Magyar borókából magyar gin

A Kiskunsági Nemzeti Parkban termett borókabogyó a fő alapanyaga annak a magyar ginnek, amit az egyetlen hazai, gin előállítására szakosodott manufaktúra állít elő. Idén 5000 palack értékesítését tervezik.


Újpesten, az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. mintegy 75 millió forintos saját beruházásával megkezdte működését Magyarország első olyan szeszfőzdéje, mely kisipari technológiával, kizárólag gin előállítására szakosodott. A látogatóközpontként is üzemelő szeszfőzde nemcsak a magyar privát és vendéglátó szakmai közönség megbecsülését szeretné kivívni, hanem újfajta hungarikumként célozza meg a külföldi piacokat is, olvasható az MTI hírében.

Első állomásként a termék és az alkotói csapat az idei Vienna Gin Festivalon mutatkozik be önálló standdal. A világpiacon az Egyesült Királyság gin piaca a legjelentősebb, az Európai Unió gin forgalmából 72 százalékot hasít ki. Utána következik Spanyolország 11 százalékos és Hollandia 4 százalékos részesedéssel. Az ital piaci reneszánszát jól jellemzi, hogy 10 év alatt a brit forgalom megtízszereződött, és mára elérte a fél milliárd fontot: ennek mintegy felét a kis manufaktúrák adják. Ennek ellenére a világ legnagyobb mennyiségben (évi 200 millió liter forgalommal) értékesített gin márkáját a Fülöp-szigeteken állítják elő.

A főzde fő terméke az Opera Gin Budapest, amelynek elkészítéséhez a gin alapjaként szolgáló borókabogyó a Kiskunsági Nemzeti Parkban termett. Készítője, Dámosy Bálint diplomás főzőmester és társai saját receptúrájuk kialakításánál a klasszikus gin fűszerekre is támaszkodtak, mint az angelika gyökér, koriander mag, írisz gyökér, édesgyökér és a grapefruit héja. Felhasználtak olyan különlegességeket is, mint a citronella vagy az ánizsmag.

A manufaktúra idén 5000 palack értékesítését tervezi, és azzal számolnak, hogy a beruházás két éven belül megtérül.

Tartalom közti banner a cikk végére
no