Magyarország egyik legnagyobb P64LE25 termelője

A Balatonfőkajári MG. Zrt. cégcsoportja Magyarország egyik legnagyobb P64LE25 hibridnapraforgó termelője. A cégcsoport Fejér, Somogy és Veszprém megyékben közel 1000 hektáron legnagyobb részben DuPontTM ExpressSun® tulajdonságát hordozó napraforgót termel. A technológia szabadsága és megbízhatósága, illetve a P64LE25 hibrid DuPont™ EXPRESS® herbicid toleranciája és sebezhetetlensége olyan kombinációt alkot, mely a különböző földrajzi elhelyezkedésű és klímájú területeken egyedülálló biztonsággal a legnagyobb realizálható bevételt teremtheti meg.

Tátrai Ádámmal beszélgettünk, a cégcsoport növénytermesztési ágazat- vezetőjével, aki a következő infomációkat osztotta meg a gazdálkodásával kapcsolatban.

A cégcsoport közel 10000 hektáron gazdálkodik a legkülönfélébb területen Somogy megyétől egészen a Bakonyig. A területek heterogenitását jól mutatja, hogy 12 aranykoronától a 40 aranykoronáig terjedő területeken folyik a termelés, évről-évre 1000-1200 hektáron a napraforgó. A területi megoszlás szerint Veszprém megyében 650, Fejér megyében 250, Somogy megyében 100 hektáron napraforgót vetnek. A többi területen kukorica, repce, őszi búza, őszi árpa és cukorrépa kap helyet a vetésforgóban. A cég termésátlaga – a kiegyenlítetlen területek ellenére is – igen magas. Mindez a profi csapatnak és a lelkiismeretes vezetőségnek köszönhető. Évjárattól függően az üzemi átlag őszi búzában 5,5-7 t/ha, őszi árpa 5-6 t/ha, napraforgó 2,5-3,5 t/ha, repce 2,5-3 t/ha, kukorica esetében pedig eléri a 6-10 t/ha szintet.

A területet 300 lóerős John Deere erőgépekkel művelik és Claas Lexion kombájnokkal történik az aratás. A kombájnokon NAS adapterek végzik a munkát. A vetőgép szintén John Deere, mellyel a napraforgó vetését a lehető legkorábban, március utolsó hetében megkezdik.

A területek a tápanyag-utánpótlási javaslatok alapján ősszel megkapják a foszfor és a kálium hatóanyagokat MAP és Kálisó formájában. Ősszel forgatás nélküli technológiában, nehézkultivátorral, 30-35 centiméter mélyen történik a beavatkozás. Tavasszal 200 kg/ha mennyiségben 27%-os nitrogén műtrágya-kijuttatás történik, majd kompaktorral vagy kombinátorral 7-8 centiméter mélyen bedolgozzák a talajba.

A P64LE25 hibrid kiváló csírázásának köszönhetően március utolsó hetében 55000 kaszat/ha termőtőszámmal megkezdődik a vetés. A DuPontTM ExpressSun® technológia rugalmasságának köszönhetően, a gyomosodás mértékétől függően szárazabb, elhúzódó gyomkelés esetén osztott 2×22,5 gr/ha DuPont™ EXPRESS® herbicid, illetve csapadékosabb időjárási helyzetben egyszerre 45 gr/ha adagban történik a gyomirtás.

A DuPontTM ExpressSun® technológia óriási előnye, hogy a szelektív egyszikűirtókkal tankkombinációban is kijuttatható. Ez megkönnyíti a növényvédelmi munkák szervezését, mely tovább javítja a költség-hatékonyságot. A P64LE25 hibrid megbízhatóságát jól mutatja, hogy gombaölőszeres kezelést évek óta nem hajtanak végre a területen.

A P64LE25 hibrid a vegetációban végig stabil és töretlen. A hibrid korán vethető, melynek köszönhetően állományszárítást csak csapadékos időben végeznek. Ideális évjárat esetén – még a csapadékos időjárás beáltal előtt – augusztus végén vagy szeptember elején fejezik be az aratást.

Óvári Márton
Kelet- Veszprém megye
30/2831-243
ovari.marton@vetomag.info

dupont hibrid napraforgó növénytermesztés pioneer