fbpx

Már a hétvégére érik a cseresznye idén

Írta: - 2014 május 08.

Már a hétvégére érik a cseresznye idénBudapest, 2014. május 7., szerda (MTI) – A tavalyinál közel két héttel korábban, már a hétvégén szüretelhető Érden a magyar nemesítésű Rita, a világ legkorábban érő cseresznyefajtája – áll a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A tájékoztatás szerint az enyhe télnek és a korai tavasznak köszönhető a szokásosnál korábbi cseresznyeérés.

Apostol János, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a terméskilátások rendkívül jók, sok gyümölcs van a fákon, azonban az elmúlt napok hűvösebb és csapadékosabb időjárása miatt a korai fajták húsa elkezdett repedni.

A gazdák egyenletes öntözéssel és a gyümölcsfák fóliával való letakarásával is tudnak a hirtelen sejtnyúlás, sejtgyarapodás ellen védekezni, amely a repedést okozza – tette hozzá.

A szakértő közölte, hogy a Rita prémiumminőségű, nagy szemű, zamatos gyümölcs, szemben a régebbi korai fajtákkal, mint a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai.

Érden a hétvégére várják a teljes érést, azonban a melegebb időjárásnak és a kevesebb csapadéknak köszönhetően a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető lehet a gyümölcs.

MTI 2014. május 7.