fbpx

Már évi 0,15%-os kamattal igényelhet Agrár Széchenyi Kártyát

Írta: - 2017 május 19.

A Széchenyi Kártya Programon belül az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) jelenleg rekord alacsony – már évi nettó 0,15% – kamattal elérhető. A Programot koordináló, idén 15 éves KAVOSZ Zrt. arra törekszik, hogy megoldást nyújtson a kkv-k finanszírozási igényeire, továbbá rendelkezésre álljon minden olyan információval, mely a szektor fejlődését és stabilitását szolgálja. Tavaly közel 180 milliárd forint értékben valósult meg hitelkihelyezés a Program keretében. Különösen látványos volt a bővülés 2016-ban az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukcióban. E konstrukción belül a fagykárral érintett gazdaságok mellett a komoly piaci nehézségekkel sújtott tejtermelők és sertéstartók is 100 százalékos állami kamat-, és díjtámogatás mellett juthattak finanszírozási forráshoz.

Az agrárium mindig is speciális területe volt a banki finanszírozásnak. A válság előtt senki sem gondolta volna, hogy ez a „problémás” ágazat lesz az, amelyért versenyre kelnek egymással a bankok. Az elmúlt év során folyamatosan nőtt a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozások hitelállománya, a kereskedelmi bankok is egyre nagyobb fantáziát látnak az agrárfinanszírozásban. Az agrárvállalkozók ugyanis a legmegbízhatóbb partnerek közé tartoznak. Az agrár kis- és középvállalkozások kilátásai az új európai uniós támogatási ciklusban: Összességében elmondható, hogy jól sikerültek a Vidékfejlesztési Program pályázatai. A következő időszak a finanszírozási források, a kockázatvállalás és az agrár-szaktudás versenye lesz. A hazai vállalkozásoknak fel kell készülniük erre a versenyre. A termelő beruházásokat és a fejlesztéseket most kell végrehajtaniuk.

A KAVOSZ Zrt. az Agrár Széchenyi Kártyán keresztül segíti az uniós források hatékony felhasználását: a konstrukció kapcsolódik a kormány 2010-ben meghirdetett vidékfejlesztési stratégiájához, amelynek célja, hogy ágazati programokkal állítsa vissza a hazai agrárium gazdasági súlyát és versenyképességét. Ennek köszönhetően az ASZK feltételei számos ponton előnyösebbek a hagyományos Széchenyi Kártyánál: hosszabb futamidőre mintegy 50 millió forint vehető igénybe, 15 millió forint hitelösszegig pedig tárgyi biztosítékra sincs szükség. Az Agrár Széchenyi Kártya 2011-es bevezetése óta valódi segítséget jelent a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára. A konstrukció pedig egyre népszerűbb a vállalkozások körében. Mindez annak is köszönhető, hogy a folyószámlahitel az elérhető állami kamattámogatás, illetve a kedvező feltételrendszer hatására a legkisebb piaci szereplőknek, az őstermelőknek, családi gazdálkodóknak és egyéni vállalkozóknak is vonzó finanszírozási lehetőséget jelent. Az igénylők 80-85 százaléka ezen igénylői körbe tartozik. A Széchenyi Kártya Program többi termékéhez hasonlóan, a gazdálkodók visszajelzéseit és igényeit a KAVOSZ folyamatosan gyűjti és elemzi, hogy az elvárásaiknak legjobban megfelelő konstrukciót kínálhassa. Az átlagos hitelösszeg 8,8 millió forint, ami csak minimálisan marad el a hagyományos Széchenyi Kártyától, ahol 9,6 millió az átlag. Az utóbbi két évben több területen is jelentős károk érték a mezőgazdaság szereplőit, az Agrár Széchenyi Kártya ezek kezelésében is szerepet vállalt. A Földművelésügyi Minisztériummal együttműködve 2016-ban létrejött a fagykárral érintett termelőknek szánt többlettámogatást biztosító konstrukció, amelynek keretében az agrárvállalkozások – többek között a szőlészetek és borászatok – részére az állam a 4 százalékos kamat- és a kezesi díjtámogatáson felül további, akár teljes hiteldíj-támogatást nyújt (ültetvény területük nagyságától függően). Hasonló konstrukció került meghirdetésre a tehenészetek és a sertéstartó gazdaságok számára is, hiszen ezen két állattenyésztési ágnak szintén komoly piaci problémákkal kellett a közelmúltban szembesülnie. Az állam a tejhasznú tehén-, illetve sertéstartással foglalkozók számára 100 százalékos kamat- és költségtámogatást biztosít, a hitelkérelem benyújtására 2017. június 30-ig van lehetőség.