Bezárás

Megalakult a Kamara dinnye munkacsoportja

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 május 10.

Több feladatot és célt is kitűzött maga elé a Nemzeti Agárgazdasági Kamara újonnan megalakult, a dinnyetermesztéssel foglalkozó tagokat összefogó munkacsoportja. Többek között támogatják a dinnyefogyasztást ösztönző idei kampányt is. Emellett a gazdák kedvező termésben bíznak.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE) még 2018-ban kötött együttműködési megállapodást, többek között a magyar dinnye piaci pozícióinak javítása érdekében. A kapcsolat újabb eredményeként 2019. május 7-én a kamara kertészeti és beszállítóipari osztályán belül megalakult a dinnye munkacsoport, amely csoport vezetőjének Horváth Bélát választották meg a tagok.

Feladatok, célok

A munkacsoport meghatározta a következő időszak legfontosabb feladatait, céljait. Mivel a termelők kedvezően fogadták a kamara tavaly ősszel lebonyolított, a dinnyetermesztés modernizációjáról szóló tájékoztatósorozatát, és igény mutatkozott a folytatásra, ezért a testület részt vesz az idei fórumok előkészítésében. Ugyancsak a modernizáció érdekében felmérik a fedett termelőterületek növelésére vonatkozó szándékot, a jelenlegi és az alternatív értékesítési csatornákat, valamint a csomagolásfejlesztési elképzeléseket, igényeket. Mivel az elmúlt évek fogyasztásösztönző kampányai eredményeként erősödött a dinnye (a görög- és sárgadinnyéé egyaránt) belföldi piaci helyzete, ezért a munkacsoport támogatja, hogy a NAK és az Agrármarketing Centrum 2019-ben is folytatja dinnyepromóciós kampányát. A tavalyi spanyolországi szakmai tanulmányút után a kamara május folyamán Észak-Olaszországba szervez hasonló látogatást; a munkacsoport egyetértett a további, tapasztalatszerzési célú utak lebonyolításával is.

A tanácskozáson a résztvevők áttekintették a fő dinnyetermő-területek (Békés, Heves-Jászság, Baranya, Tolna-Fejér, Szabolcs-Szatmár régió) tavalyi terméseredményeiről és az idei várakozásokról szóló előzetes jelentést. 2018-ban görögdinnyét 4844 hektáron termeltek, a betakarított mennyiség 158 655 tonna volt. Ebben az évben hasonló termőterületen a tavalyinál nagyobb termés várható, ami elérheti a 200 ezer tonnát. Tavaly sárgadinnyét 512 hektáron állítottak elő, a betakarított mennyiség összesen 10240 tonna volt. A sárgadinnye idei termőterülete is hasonlóan alakul, de a múlt évinél gazdagabb termés várható.