fbpx

Megalázóan alacsony a léalma felvásárlási ára: 13 forintot kínálnak kilójáért

Írta: Csomor Zsolt - 2018 augusztus 27.

Váratlanul érte a termelőket és a szakmai szervezeteket az augusztus 10.-én napvilágot látott 13,0 Ft/kg-os léalma-indulóára. Az alacsony felvásárlási ár a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot illetve az Alma Terméktanácsot (ÉKASZ) is megszólalásra kényszerítette. A két szervezet nem piaci szereplő – így a piaci árakra közvetlen ráhatásuk nincs – feladatuk azonban a hiteles piaci információk közreadása, valamint az ágazat szereplői érdekeinek összehangolása és védelme.

Az Európai Unióban a 2014. évihez hasonló, magas termést várnak (12,6 millió tonna), és Magyarországon is a sokéves átlagnál mintegy 25%-kal nagyobb, 730 ezer tonna körüli termés ígérkezik. A 13 Ft/kg-os léalma ár ennek ellenére érthetetlenül alacsony, ugyanakkor elfogadhatatlan. Ez az összeg nagyságrendileg a betakarítás, a rakodás és a léüzembe történő beszállítás közvetlen költségeit fedezi, fogalmaznak. Minden egyéb művelési költség tiszta veszteségként jelentkezik a termelőnél. Ilyen árak mellett értelemszerűen már önmagában a betakarítás végrehajtása is gazdaságtalan, így a termelő számára más racionális megoldás nem marad, mint a fákon hagyni a termést.

A „rekord gyenge” almatermés miatt a tavalyi évben a szokásosnál mintegy 30-50%-kal kevesebb almasűrítményt állítottak elő Európában. A hiányhelyzetet kitűnően tükrözte vissza a sűrítmény árának változása, mely 1,6-1,9 €/kg magasságig szökött a szokásos 0,6-1,2 €/kg árintervallumhoz képest.

A szakmai szervezetek hozzáfűzték, hogy a világ alma sűrítmény piacán is meghatározó Kínában idén az elmúlt 10 év legalacsonyabb almatermése várható, mivel a domináns almatermesztő körzetekben nagyon súlyos fagykárokat szenvedtek az ültetvények: az utóbbi években megszokott 41-43 millió tonna helyett 31,5 millió tonnás termés várható, ami szintén a mérsékeltebb sűrítmény-előállítás irányába hat.

Fontos különbség a 2014-es évhez viszonyítva az is, hogy a hazai termés meg sem közelíti az akkori 920 ezer tonnát. A fentiek alapján valamivel 20 Ft/kg fölé várták a léalma árát, bár nem elhanyagolható tény, hogy a termelési költségek fedezéséhez a 25-30 Ft közötti kilónkénti ár lenne indokolt.

A szervezetek rövidtávon nem látnak más megoldást, mint a betakarítás és beszállítás szüneteltetésével közösen tiltakozni az alacsony árak ellen, olvasható a FruitVeb honlapján található közleményben.

Összeállította: Csomor Zsolt