fbpx

Talajbaktériumok – XXI. századi technológia a baktériumszaporításban

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 28.

Az elmúlt évtized kutatás-fejlesztési munkái számos minőségi mikrobiológiai készítményt hoztak létre. Minden esetben célirányosan válogatott, a talaj és növény szempontjából is hasznosnak bizonyult baktérium és gombatörzseket juttathatunk ki a termőtalajba. A baktériumtrágyák, talajoltó készítmények előállítása ma már automatizált fermentációs eljárással zajlik hatósági előírásoknak, szabályoknak történő megfelelés után, az erre alkalmas gyártó üzemekben. Magyarországon, a hazai mikrobiológiai termékgyártók a nemzetközi szabványok előírásaihoz igazodnak a törzsszelekciótól a gyártáson át a késztermékek minőségellenőrzéséig.

Mi is a fermentáció?

Az erjedés, erjesztés kémiai folyamatát jelenti röviden. A talajoltó-készítmények előállítása fermentorokban történik. A fermentor egy zárt, saválló, szigetelt, fűthető, kevertethető, temperálható, helyben sterilezhető, steril levegővel ellátott rozsdamentes nyomástartó, több száz, vagy több ezer literes tartály.

A baktériumok ebbe a tartályba kerülnek felszaporításra. A technológia lényegében teljesen steril munkafolyamatok szigorú rendben történő végzését foglalja magában. A fermentáció során számszerűleg kevés mikrobát tartalmazó oltóanyagot egy szigorú és folyamatosan ellenőrzött gyártási eljárással nagy mennyiségben felszaporítunk, melynek eredményeként igen nagy mennyiségű, az oltóanyaggal megegyező steril mikrobatömeg jön létre.

A felszaporításhoz a baktérium- és gombatörzsek oltóanyagait mikrobiológiai laboratórium teljes sterilitás mellett állítja elő, az előírásoknak megfelelően. Az oltóanyag-előállításával párhuzamosan történik a fermentor előkészítése, vagyis a megfelelő mennyiségű és ellenőrzött minőségű táptalajkomponensek beoldása és az előírt mennyiségű-minőségű víz fermentorba történő bejuttatása, majd hőkezeléssel sterilizálása.

A fermentlé hőmérséklete, pH-ja és oxigénszintje az előírt tartományban való tartással a beoltás során kizárja az idegen mikroorganizmusok bejutását. A gépészeti megoldások lehetővé teszik a steril munkát, a korszerű folyamatirányító rendszerek pedig minden szükséges paramétert szabályoznak (hőmérséklet, a keverés fordulatszáma, a pH és az oldott oxigén relatív koncentrációja).Minden előállítási folyamat dokumentálásra, meghatározott paraméterek szerint rögzítésre kerül. Ez az alapja a minőségi ellenőrzéseknek, továbbá a későbbi tapasztalatok támpontja, a fejlődés útmutatója.

Minőségellenőrzés

A mikrobiológiai termékek szakszerű gyártásközi ellenőrzése az egyik kulcsfontosságú feladat a minőségbiztosítás folyamatában. Folyamatos a csíraszám ellenőrzést a szakszerű, homogén mintavételezést biológiai értékmérés követ. A befejezett fermentáció sterilitása mikroszkópos és telepmorfológiai vizsgálattal igazolható. Az össz csíraszám meghatározása (CFU=colony-forming unit) az oltóanyag gyártáskor is használt steril lamináris box-ban, vizuálisan vagy automata telepszámláló berendezéssel történhet.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a baktériumok hasznos tulajdonságainak fenntartására, az elkészült talajoltó készítmények, baktériumtrágyák esetében az összes sejtszám mellett fontos a különböző baktériumok hosszútávú életképességének vizsgálata is.

A kiváló minőségű talajoltó baktérium és baktériumtrágyák széleskörű mezőgazdasági alkalmazása, termelésbe vezetése, számos feladat elé állítja a gyártókat és a felhasználókat egyaránt. Van még teendő a kijuttatási és termesztési technológiák koncepcionálásával, de jelenleg is minden adott a talajok termőképességének megóvása, javítása, fokozása érdekében a mikrobiológiai készítmények területén.

Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete