Kártevők ellen: világújdonság a hazai fejlesztés

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 22.

A gazdák egészen mostanáig kézi hőmérővel tudták csak megnézni a síktárolóba helyezett terménykupac belsejében lévő hőmérsékletet, ami nem elég pontos és megbízható. Most azonban a világon egyedülálló okos gabonaszondát dobott piacra egy magyar fejlesztőkből álló startup.

 

173 ezer termesztőnek segíthet

A GrainMonitor olyan automatizált technológia, amivel időt és energiát spórolhatnak meg a szakemberek. – Miután a gabonát betárolják, a munkatársak elhelyezik a szondákat benne. Rendkívül egyszerű, hiszen még csak zsinórja sincs. Agrárszakemberek javaslatai alapján alakítottuk ki a szempontrendszert, a velük folytatott konzultáció eredményeként 100 tonnánként egy eszközt javaslunk elhelyezni. Ettől persze el lehet térni – magyarázta Mózsa Ferenc, a vállalat alapító tagja, informatikus mérnök a technológiáról, ami 173 ezer, gabonafélét termesztő cégnek nyújthat segítséget csak Magyarországon. A rendszer a szenzorcsövön több ponton mérve óránként egy felhőbe továbbítja az információt, amit applikáción vagy a webes felületen is nyomon lehet követni. Az alkalmazás emellett jelez és SMS-t küld, ha a beállított hőmérsékletet átlépi az egyik szonda.

 

 

Egyszerű, gyors, pontos

A síktárolókban bekövetkező nedvesedéssel a kezdetek kezdete óta küzdenek a gazdák. A GrainMonitor megoldása néhány éve még elképzelhetetlen volt. A technológia alkalmazását agrármérnökök javaslatai alapján dolgozták ki. A szonda háromméteres, a kilógó ponton páratartalmat és felszíni hőmérsékletet is mér, hogy legyen viszonyítási alap a terménykupacban lévő hőmérséklettel. – A fejlesztés hatalmas előnye, hogy a szondák három-négy éves akkumulátoridővel rendelkeznek, addig még csak tölteni sem kell, csak lebökni és kihúzni a terménykupacból – értékelt Mózsa Ferenc. Emellett pontosabban és gyorsabban lehet reagálni az esetleges problémákra – egy-egy felázás vagy egy beázás napok alatt nagy károkat okozhat –, de akár trendeket is lehet figyelni.

 

 

Egyszerű, újszerű

A GrainMonitort egy 21 éves fiatalember, Német István fejlesztette, aki még gyakornokként ismerkedett meg Mózsa Ferenccel. Közösen gondolkoztak különböző szenzorok fejlesztésén, és mivel nem volt tétje a dolognak, a türelem meghozta a gyümölcsét. – Technológiailag még hatalmas újítás, hogy a kommunikációra egy olyan hálózatot használunk, amit más nem. Bázisállomást sem kell telepíteni és zsinórral sem kell bajlódni. Egyszerűen kiveszed, bedugod, és működik – mondta Mózsa Ferenc.

Forrás, fotók: GrainMonitor