fbpx

Újpetrei Gazdák Zrt. – Precíziós gazdálkodás kategória

Írta: Sándor Ildikó - 2020 június 24.

Informatikai tudás is kellett a jó takarmányhoz

 

Takarmányozásban, de már a betárolás pillanatában is alapvető elvárás az egyenletesen száraz és toxinmentes termény. Ebben termesztéstechnológiai és gépesítési döntések ugyanúgy közrejátszanak, mint az emberi tényezők. Ezt ismerte fel a 2.000 hektáron gazdálkodó Újpetrei Gazdák Zrt., mikor jól bevált, 15 tonnás kapacitású szárítóját videokontrollal szerelte fel. A saját szántóföldi növénytermesztése mellett ugyanis egy 400 kocás sertéstelepet is üzemeltet a vállalkozás, így a jó minőségű takarmányelőállítás jól felfogott érdeke. A vállalkozás természetesen rendelkezik saját szárítóval, de még a legkorszerűbb szárítókban is előfordulhat a belépő szárítóközeg hőmérsékletében akár 50-60%-os eltérés a levegőoszlop jobb és bal oldala között. Így a kezelő lényegében véletlenszerűen szárít, és a szárítóból kiürített termény nedvességtartalma is lutri. Az Újpetrén beépített precíziós szárítás valós időben biztosítja a kontrollt, és nem utolsó sorban a homogén hőmérsékletet, kizárja a túlszárítást és a tűzesetet.

Újpetrén viszont nemcsak a szárítás precíz, Palota Zoltán cégvezető az édesapjával a legprecízebb odafigyeléssel újította fel azokat a traktormatuzsálemeket, amelyek üzemkészen állnak a Palotai Traktormúzeumban. Így lehet időutazás a precíziós gazdálkodás és annak múltja között.

 

 A XXI. századi technológia bemutatása mellett időutazáson is részt vehetett a zsűri: Palotai Zoltán cégvezető személyesen mutatta be a Palotai Traktormúzeum felújított matuzsálemeit.