fbpx

Repcepercek

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 27.

Az őszi káposztarepce az egyik legigényesebb szántóföldi kultúra Magyarországon. Akad olyan termelő, aki úgy beszél erről a növényről, mint a párjáról, mondván, ha megfelelő az odafigyelés, a hála nem marad el, viszont, ha elhanyagolják, akkor beláthatatlanok a következmények.

Költséges, de jövedelmező

A repce az egyik legköltségesebb, viszont a legkorábban bevételt hozó növényünk, de számos növényvédelmi beavatkozást igényel. Mivel a magas termésátlag mellett jó jövedelmezőséget jelent, mára számos technológiát alkalmazunk a magasabb termésszint eléréséért – gondolok itt pl. a 75 cm sortávú vetésre a nagyobb számú oldal elágazás érdekében. A cél a minél vastagabb becőréteg, a jól kitelt becők, a fajsúlyos szemek és lehetőleg a magas felvásárlási ár.

Egy megfelelő hibrid választásával, optimális összetételű műtrágya-használattal, mennyiséggel, okszerű növényvédőszer választással mérsékelhetők az általunk nem befolyásolható tényezők, pl. az időjárás, csapadék, talajadottságok hatásai.

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva célszerű kihasználni az augusztus 20-a körüli esőt, és a repcemagot elvetni. Ezzel a vetésidővel lehet vitatkozni, de nagyon sok pozitív hozadéka lehet a korai vetési időpontnak.

Gondoljunk csak bele, ha korán el tudjuk vetni a repcénket egy jó kultúrállapotú talajba, akkor az gyors fejlődésnek indul, gyorsabban kezdi gyökértömegét fejleszteni. Fejlett, tőlevélrózsás állapotban megy a télbe, jobb esélye van átvészelni a hideget és tavasszal bombaként robbanhat, gyorsan fejlődhet a folyamatos melegedés hatásának köszönhetően.

Az elmúlt évek időjárás-változásának hatására, a korán vetett repcék regulátor nélkül szinte cukorrépaszerű levélállással, akár lábszárközépig is nőhetnek, ezzel versenyeztetve egymást a fényért, ami természetesen nem cél.

Amennyiben a repcénket augusztus végén elvetjük, és időben megfelelő hatóanyagú regulátorral növekedését szabályozzuk, arra számíthatunk, hogy a gyökértömeg-fejlődés ideális körülmények között mehet végbe, mivel nemcsak a növények karógyökere, hanem a karógyökéren lévő hajszálgyökerek is megfelelő fejlettségűek lesznek. Ez azért fontos, mert így a tápanyagfelvétel (foszfor- és káliumfelvétel) lényegesen jobb lesz. Mivel ezek a tápanyagok nem mozognak, fontos, hogy minél nagyobb gyökértömeg hálózza be a termőtalajt, így nagyobb fokú lehet a tápanyagfelvétel-, és beépülés.

A repce termesztéstechnológiailag egy intenzív növény. Amennyiben későn vetjük, az gondolhatjuk, hogy spórolunk pár kezelést, de fennáll a veszélye, hogy éppen ekkor mondunk le az igazi haszonról. Ha a vetés ideje kitolódik, akkor csak kicsi gyökér fejlődik, minimális gyökérszőrrel, hajszálgyökérrel, amit a kártevők is jobban tudnak károsítani (pl. kis káposztalégy lárva). Tavasszal az ilyen repce az intenzív növekedés miatt a föld feletti – vegetatív – részeit növeli, de egy gyenge gyökérrendszer ezt nem képes támogatni. Az „eredmény” látványos, mert a rossz foszforfelvétel miatt ez a repce lilulni fog. A kis gyökér nem tud megfelelő mennyiségű tápanyagot felvenni, és az ellenállósága is sokkal gyengébb lesz.

Ezen okokból kiindulva fontosnak tartjuk az őszi regulátorozást, mert segítségével az időben vetett repcénk szép fejlődést produkál ősszel. Energiáját elsődlegesen a gyökértömeg növelésre fordítja, és így megfelelő tőlevélrózsás állapotban néz majd szembe a téllel, ezzel csökkentve a kifagyás kockázatát.

A homogén kelés, fejlődés és a jól záródott állomány szempontjából is ügyelnünk kell a jól időzített regulálás időpontjára. Ehhez a megfelelő növényvédőszer kiválasztása kiemelt fontosságú.

Bemutatjuk a TOLEDO-t

Erre a célra tökéletes készítmény a tebuconazolok eszenciája a TOLEDO. Miben rejlik a TOLEDO ereje?

A termék fő erényeinek egyike, hogy a készítmény gyorsan felszívódik, így hamar eljut a hatáskifejtés helyére, és nem engedi megnyurgulni a repcét az ősz folyamán. A gyökérnyakat megvastagítja, erősíti a gyökeret, és a télállóságot javítja. Mindemellett „SC” (szuszpenzió koncentrátum) formulációjának kö­szönhetően jól kombinálható más készítményekkel, leg gyakrabban rovarölőszerekkel. Kifejezetten repce­termesztőknek készült a Sumi Agro REPCE CSOMAG. E csomag választásával kedvező áron juthatunk a TOLEDO regulátor gombaölőszerhez és az INAZUMA rovarölőszerhez.

Többször említtettem, de nem lehet elégszer hangsú­lyozni, hogy nagyon fontos az időzítés. A TOLEDOVAL való regulátorozás optimális időpont­ja a repce 4­6 leveles állapota.

Amikor a repce ezt túllépi, akkor a regulátorhatás erősen csökkenni kezd. A kívánt hatás abban az eset­ben is elmaradhat, ha napi hőmérséklet 12oC alá esik. Az intenzív hibridek valóban kiemelkedő termés­mennyiségre képesek, de az ellenállóképességük gyengébb. Az utóbbi években egyre gyakrabban az őszi fóma tüneteivel találkozhatunk október dere­kán. E betegség ellen a tiofanát­metil hatóanyagú DON­Q­val (1,5 l/ha) tudunk eredményesen és költ­séghatékonyan védekezni. A DON-Q kezelés a fóma­fertőzéshez rugalmasan időzíthető, repcét reguláló hatása nincs.

Virág László

Sumi Agro Hungary