fbpx

Megérkezett a sertéspestis – hol sikerül megállítani?

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 03.

Újabb, afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak a hatóság emberei Északkelet-Magyarországon. Bár egyelőre további korlátozó intézkedések nincsenek napirenden, az óvatosság továbbra is indokolt a már így is károkat okozó fertőzés miatt.

Északkeletről érkezik

Újabb afrikai sertéspestis (ASP) fertőzöttséget mutatott ki egy elhullott vaddisznóból származó mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – jelentette a hatóság április utolsó napjaiban. Ezt az állatot is – akárcsak egy héttel korábban az elsőt – Heves megyében találták, és a vizsgálatok szerint kétség sem fér hozzá, hogy az ágazatban rettegett fertőzésről van szó. A hatóság által bevezetett óvintézkedésekhez képest újabbakat nem rendeltek el.

Noha a betegség az emberre nem veszélyes, a sertéshús és -készítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatók, a vírus súlyos gazdasági károkat okozhat.

Fokozzák az ellenőrzést

Az első védintézkedéseket egyébként már tavaly bevezették, bő 10 ezer állat – házisertés és vaddisznó – vizsgálatát és 3000 állattartó telep ellenőrzését végezték el a hatóság emberei. Ám ez még nem elég: a járványhelyzet miatt a 2018. április 1-jétől 2019. március 31-ig tartó ellenőrzési időszak tervezésénél kiemelt kockázatként kezeli a hatóság az ASP-t, és az idei ellenőrzések meghatározásánál a sertéstartótelepek ellenőrzését a Nébih tovább fokozza.

Máris káros

Ez már csak azért is fontos, mert a fertőzés igen komoly gazdasági károkkal fenyeget: évi csaknem 60 ezer tonnás sertéshús-kivitelünk, különösen a máris akadozó keleti piacok függnek tőle. Szerbia, Szingapúr, Tajvan, Japán és Dél-Korea után Belarusz és Dél-Afrika máris bejelentette, hogy nem fogad be magyar ilyen árut. Az arányok is beszédesek: a távol-keleti piacok elvesztésével 30-40%-os export-visszaesés következne be, nőne a nem vagy nehezen eladható húsmennyiség, és a csökkenő árak mellé kapnánk az exportbevételek elmaradását.

Összeállította: Kohout Zoltán