A Mezőgazdasági Múzeum dísztermében Koppány Gábor, a Magyar Szürke Szarvasmarhákat Tenyésztők Egyesülete (MSzTE) elnöke és Csomós Miklós, Budapest oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese nyitotta meg a háromnapos rendezvényt.
Csomós Miklós beszédében a szürkemarhát nemcsak mint kiváló élelmiszer-alapanyagot méltatta, hanem mint a magyar történelemben és a nehéz időkben az ország fenntartásában fontos szerepet játszó tényezőt is.
Kiemelte: fontos cél az állomány minél nagyobb mértékben történő növelése, illetve a külföldi piacokon való elterjesztése.
A főváros vezetése a főpolgármester, Tarlós István fővédnöksége alatt kiemelt kulturális eseményként tartja számon a vigadalmat.
A megnyitón az Öko forrás Alapítvány képviseletében Szenthe Ádám elnök Jánossy Andor-életműdíjat adott át Bodó Imrének, a fajta megmentőjeként számon tartott szakértőnek.
Bodó az 1960-as években a kifejezett tiltás ellenére folytatta a szürkemarha tenyésztését, megalapozva a mai hazai állományt.
A 2000 óta működő alapítvány Jánossy Andor erdőmérnök, akadémikus és növénynemesítő.
Az első hazai génbank felállításának kezdeményezője emlékére hívta életre a kétévente átadott díjat.
Gyaraki Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője a szakmai nap megnyitóján a magyar szürkemarha hús földrajzi árujelző oltalommal való védettségének (OFJ) gyakorlati jelentőségét mutatta be, amely a hamisítókkal szemben védi a fogyasztókat.
A Vajdahunyadvár környékét eközben hatökrös fogat és békésen legelésző szürkemarhák foglalták el, a különböző standokon pedig a fajtához kapcsolódó mesterségekkel, a feldolgozás különböző módszereivel, gasztronómiai és kulturális vonatkozásaival is megismerkedhetnek az ingyenes fesztivál látogatói.
Megtekinthető emellett a National Geographic fajtatörténeti kiállítása és egy trófeakiállítás is.
A gasztronómiai fesztiválon debütál az első magyar szürkemarha receptkönyv, a Szakácskönyv a Magyar szürkéhez Kerekes Sándor séf tollából a Good Food Magazin gondozásában.
Ördögh Bálint, a magazin főszerkesztője szerint a könyv komoly szerepet vállal a szürkemarha hús magyar konyhába való visszavezetésében, ahol jelenleg az egy főre jutó éves marhahúsfogyasztás 4-5 kilogramm, és ennek csak kicsiny töredéke a szürkemarha – a magyar lakosság még a halnál is kevesebb marhát fogyaszt.
A tavalyihoz hasonlóan idén is szakértő zsűri osztja ki az Eredeti Magyar Szürkemarha-termék Nagydíjat, illetve pénteken késő délután egy rendhagyó főzőverseny keretein belül három kategóriában ítélik oda a vigadalom legjobb konyhája címet is.
A fesztivál részletes programja megtalálható a www.szurkemarhavidagalom.hu internetes oldalon.