fbpx

Göngyöleg: légy rendes, megéri! – üzeni a Nébih és a Cseber

Írta: Kohout Zoltán - 2021 július 17.

Lehet, hogy néha unásig halljuk a sok szöveget környezetvédelemről, a talajok, a vízkészlet óvásáról. De a helyzet az, hogy nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is megéri két plusz mozdulat.

gongyoleg

 

Kétszer nyerünk vele

A vízbázisokat fenyegető egyik komoly veszély a különféle vegyszerek kikerülése a természetbe. A mezőgazdasági művelésben is használunk ilyeneket, úgyhogy nem mindegy, hogyan kezeljük azokat a gyűjtőedényeket, csomagolásokat, amikben a permetezéskor használt vegyszerek vannak-voltak. Az ilyen göngyölegek szakszerű és alapos kiöblítésével maximalizálhatjuk a permetlébe jutó hatóanyagok mennyiségét – ez az a fázis, amikor nekünk, gazdáknak éri meg a gondosság. A másik fázisban a termőtalaj és a környezet a nyertes – emlékeztet a Nébih is. Ha megfelelően tiszta állapotban gyűjtjük a műanyag göngyölegeket, akkor egyrészt megóvjuk a környezetet a vegyszermaradványtól és a műanyag hulladéktól. Másrészt jó alapanyaghoz juttatjuk az újrahasznosító ipart: ha minden gazda így tenne, legközelebb már kevesebb műanyagot kellene gyártani.

 

Gyűjtőhelyre a göngyöleggel!

A Cseber Nonprofit Kft. 2003 óta tagja az Európai Növényvédelmi Szövetség Container Management munkacsoportjának, és most azt a célt tűzte ki célul, hogy részt vesz a műanyagok 75 százalékos visszagyűjtésének elérésében. Ehhez persze széles összefogásra van szükség, ezért a Cseber közös kampányra hívja fel az agrárium szereplőit a gyűjtőhelyek felkeresésére és a szakszerű göngyölegkezelésre.