Méhészek, figyelem! Kivonták a Destruktor 3,2%-t!

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 31.

Újabb, kifejezetten mézelő méheknek szánt állatgyógyászati készítményt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – jelentette be a hatóság január 30-án, miután a szóban forgó, Destruktor 3,2% nevű koncentrátumban fipronil-szennyezést mutatott ki a Nébih laboratóriuma, így a kivonás a termék minden gyártási tételére vonatkozik.

Méh munka közben

A Nébih jelenleg is vizsgálja a gyártó, a United Pharma Kft. termékeit, miután a laboratóriumi vizsgáltok a múlt héten fipronil-szennyezést mutattak ki az Oxxovar 5% oldatban. Az eljárás legfrissebb eredménye, hogy a kifejezetten mézelő méhek varroa atka elleni kezelésére használt Destruktor 3,2% koncentrátum is szennyezettnek bizonyult. A Nébih haladéktalanul megtiltotta a termék összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a piacról.

A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik a Destruktor 3,2% koncentrátumkészítménnyel, semmiképp se használja fel! A varroózis gyógykezelésére jelenleg 21 állatgyógyászati készítmény áll rendelkezésre, és számos gyógyhatású termék alkalmas a kiegészítő kezelésre, így a mézelő méhek védelme más szerekkel továbbra is megoldható.

Az eljárás során érintetté vált termékek részletes listája megtekinthető az állatgyógyászati termékek jogsértés listáján: https://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-termek-jogsertesek.

Szerkesztőség