fbpx

Eddig túl meleg a tél, hiányzik a hó a szántókon

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 18.

Mint az ideges ember, aki bár fáradt, nem tud aludni: ez a klímaválságos, hó- és fagymentes meleg tél a növénytermesztésnek is káros.

 

Nem jön a pihentető, mély álom

Már december végefelé járunk, mégis súlyosan hiányzik a mezőgazdasági kultúráknak, a természetnek, de a talajnak is a tartós, fagyos hideg és a . Nemcsak a kártevők és kórokozók telelnek át nagyobb számban, de nem tudnak a pihentető mélynyugalom állapotába „lassulni” a kertek, a méhcsaládok. Ez máris azt vetíti előre, hogy a tél végi, tavaszi növényvédelmi munkák ismét sok feladatot hoznak – jósolja az agrometeorológia is.

 

meleg

Hiányzik a vastag hótakaró a szántókon

 

Azért jó hír is van

Az egyetlen jó hír most az, hogy a hazai talajok átnedvesedése jól halad, ami ugyancsak rendkívül fontos a következő szezonra nézve. Az időben jól eloszlóan érkezett csapadéknak volt ideje a mélyebb rétegekbe beszivárogni, és ezt talajfagy sem gátolja. A talaj felszíne országszerte sáros, főként az északi országrészben vízzel borított foltokat is látni. Az elmúlt 10 nap során többnyire 5 és 20 mm közötti csapadék hullott az országban. A 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén jócskán meghaladja a sokéves átlagot, ugyanakkor nagyjából a Kaposvár-Siófok- Dunaújváros-Kiskunhalas vonal által bezárt területen elmarad attól. A hőmérséklet ilyen időjárásban alig mozdul, többnyire kevéssel fagypont fölött alakul

 

meleg

A tartós fagy pihentetné az ültetvények növényeit is (Fotó: Horizont Média/archív)

 

Búza, repce: nem optimális

Mindennek megfelelően az őszi vetések jó állapotban vannak, a káposztarepce jellemzően 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban telelnek. Az őszi fagyok idén a szokásosnál később érkeztek, a vetések megerősödtek a tél beállta előtt. Csakhogy az enyhe idő decemberben is folytatódik, és ez most már probléma: hiányzik a hideg és a hó a vetésekről. S nemcsak a már említett okok miatt: például az őszi búzára számított hőösszeg országszerte már az optimális érték fölött jár.

 

meleg

 

Marad a meleg

Az előttünk álló egy héten nem változik számottevően időjárásunk, folytatódik a borús, párás, ködös idő. Legfeljebb a jövő hét elején szakadozhat föl helyenként átmenetileg a felhőzet. Csapadék hétfőtől várható, de jellemzően 2 mm alatt marad a mennyisége. Nagyobb csapadék majd a jövő hét második felében érkezhet, mint ahogy komolyabb változás is időjárásunkban. Addig azonban a hőmérséklet és a szél is alig mozdul. Bár reggel még egyre később világosodik január elejéig, a délutánok azonban ha lassan is, de már egyre hosszabbodnak.

Forrás: OMSZ, Horizont Média-archív