Minden idők legtöbb nevezett tétele pontosan 2402 minta versenyzett a XV. jubileumi Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen, Debrecenben. Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából adtak be tételeket összesen 151 településről, ami abszolút rekord a pálinkaversenyek hazai- és nemzetközi történetében.
A versenyen sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az abszolút győztesnek, a Sáppusztai Pálinkafőzdének. A legjobb pálinka címet a Kövér Pálinkafőzde kajszibarackja nyerte el a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésén, amit nem hivatalosan sokan a pálinka „Oscarjának” neveznek.

A díjátadó gálát Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Prof. Dr. Stündl László a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja mondott köszöntőt, miután Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális területért felelős alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket, végül Takács László versenyigazgató mondott beszédet.
Az idei verseny újításaiból kiemelkedik hat kategóriában az először kiosztott „Quintessence fajtamester” cím: alma, kajszibarack, körte, meggy, szilva és szőlő. Ehhez az kellett, hogy a nevezők ezekből minimum 5 db fajtatiszta pálinkával/párlattal nevezzen.
Bevezetésre került egy új minősítési kategória, a „Nem hibás, de nem érmes”. Ide azok a tételek kerültek, amelyek technológiailag nem hibásak, tiszták, de az alapgyümölcs fajtakarakterei, aroma jegyei nem vagy alig ismerhetők fel.

A Quintessence ranglisták kiegészültek az elmúlt 5 évre vonatkozó összetett, több éves-, illetve a legjobb bérfőzdék ranglistájával. Külön került értékelésre a legjobb magán és bérfőzetett párlat. A nyertes pálinkák és párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékeit is díjazták. Érdekes újításként a 10. főkategóriaként bevezetett a minimum 3 évnél idősebb pálinkák/párlatok és az ópálinkák kategória.
A verseny a 3 évnél idősebb termékek közül a legjobbakat, az időközben elfeledett vagy megért, harmonikusan lekerekedett termékeket akarta díjazni, a legjobbakra újra felhívni a figyelmet.
Sokkal kiélezettebb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb eredmények születtek az eszközölt változásoktól. Nyíltabb és izgalmasabb lett a verseny minden meghirdetett nagydíjért, de minden egyes champion és kategória győztes címért is meg kell dolgozni a nevezőknek.
A nevezett pálinkák és párlatok minősége ekkora mintaszám mellett is sokat javult, az aranyérmesek aránya 18-ról 23%-ra nőtt, a hibás tételeké ugyanakkor csökkent, az 20% alatt maradt.
Az is rekord, hogy csupán a minták 18%-a került a döntőbíró csúcszsűri elé, ami jelzi, az értékelők egységes szemléletét is. Itt minden egyes érmes tételnek, különösen az aranynak vagy nagyaranyéremnek, championnak kézzelfogható értéke és megbecsülése van.
A verseny főbb mutató számai a következők: összes beérkezett minta: 2402 db, lebírált 2371 (99%), a következő évben kerül lebírálásra 31 db (1%), csúcs zsűrihez került 421 (18%), arany 541 (23%), ezüst 749 (32%), bronz 595 (25%), kisebb hibákkal rendelkező: 412 (18%), hibás 32 (1%).
A kereskedelemben kapható pálinkák közül 37 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 51 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből.
232 nevezőtől, 151 településről érkeztek a verseny tételek, 31 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte a mintákat január végén, Ongán.
A verseny nagydíjasai:
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb kereskedelmi főzdéje” | I. helyezett SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE |
II. helyezett 1 CSEPP PÁLINKA KFT. | |
III. helyezett KÖVÉR TRANS KFT. | |
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb pálinkája” | I. helyezett KÖVÉR TRANS KFT. – KAJSZIBARACK |
II. helyezett SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE – PIROS VILMOS | |
III. helyezett BENARD SPIRIT KFT. – IRSAI OLIVÉR SZŐLŐ | |
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb bérfőzetett párlata” | I. helyezett CSEKE ZSOLT – IRSAI OLIVÉR |
II. helyezett GÁL ZSOLT – ORANGERED KAJSZIBARACK | |
SZŐLŐ III. helyezett PUCSOK SÁNDOR – STARKING ALMA | |
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb magánfőző párlata” | I. helyezett DR. KÓSA LAJOS – JEROMINE ALMA |
II. helyezett VASS CSONGOR – CEGLÉDI ÓRIÁS KAJSZIBARACK | |
III. helyezett LIPCSEI ADRIÁN – SÁRGA VILMOS | |
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb bérfőzetője és főzdemestere” | I. helyezett CSEKE ZSOLT ÉS HORNUNG ZOLTÁN |
II. helyezett PUCSOK SÁNDOR | |
III. helyezett GUBA KRISZTIÁN ÉS NYILASI BÉLA | |
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb magánfőzője” | I. helyezett VASS CSONGOR |
II. helyezett MLADONICZKI ISTVÁN | |
III. helyezett DR. LUNCZER JÁNOS | |
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb női magánfőzője” | I. helyezett TÓTHNÉ VARGA ERZSÉBET |
II. helyezett DR. STANKOVICS ÉVA | |
III. helyezett TÁNDORNÉ HERMANN RITA | |
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb bérfőzdéje” | I. helyezett MÁMOR PÁLINKAHÁZ (FELSŐZSOLCA) |
II. helyezett TISZADADAI PÁLINKAFŐZDE (TISZADADA) | |
III. helyezett SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE (DAMAK) | |
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb értékelő/bíráló zsűritagja” | I. helyezett KAIZER GÁBOR |
II. helyezett MLADONICZKI ISTVÁN | |
III. helyezett VÉKONY TIBOR |
A témában korábbi cikkünk is érdekelheti: Márciusban vár a ProWein szeszesital szakkiállítás
Fotó: T5 Media Agency