fbpx
▼Hirdetés

▼Hirdetés

Rekordszámú nevezés a XV. Quintessence Pálinkaversenyen

Írta: Sándor Ildikó - 2025 február 17.

Minden idők legtöbb nevezett tétele pontosan 2402 minta versenyzett a XV. jubileumi Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen, Debrecenben. Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából adtak be tételeket összesen 151 településről, ami abszolút rekord a pálinkaversenyek hazai- és nemzetközi történetében.

A versenyen sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az abszolút győztesnek, a Sáppusztai Pálinkafőzdének. A legjobb pálinka címet a Kövér Pálinkafőzde kajszibarackja nyerte el a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésén, amit nem hivatalosan sokan a pálinka „Oscarjának” neveznek.

pálinkakóstolás
A Debreceni Egyetemen tartott ünnepélyes díjkiosztó gálán mintegy négyszázan vettek részt.

A díjátadó gálát Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Prof. Dr. Stündl László a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja mondott köszöntőt, miután Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális területért felelős alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket, végül Takács László versenyigazgató mondott beszédet.

Az idei verseny újításaiból kiemelkedik hat kategóriában az először kiosztott „Quintessence fajtamester” cím: alma, kajszibarack, körte, meggy, szilva és szőlő. Ehhez az kellett, hogy a nevezők ezekből minimum 5 db fajtatiszta pálinkával/párlattal nevezzen.

Bevezetésre került egy új minősítési kategória, a „Nem hibás, de nem érmes”. Ide azok a tételek kerültek, amelyek technológiailag nem hibásak, tiszták, de az alapgyümölcs fajtakarakterei, aroma jegyei nem vagy alig ismerhetők fel.

megnyitó
Prof. Dr. Stündl László a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja mondott köszöntőt a pálinkaverseny gáláján

A Quintessence ranglisták kiegészültek az elmúlt 5 évre vonatkozó összetett, több éves-, illetve a legjobb bérfőzdék ranglistájával. Külön került értékelésre a legjobb magán és bérfőzetett párlat. A nyertes pálinkák és párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékeit is díjazták. Érdekes újításként a 10. főkategóriaként bevezetett a minimum 3 évnél idősebb pálinkák/párlatok és az ópálinkák kategória.

A verseny a 3 évnél idősebb termékek közül a legjobbakat, az időközben elfeledett vagy megért, harmonikusan lekerekedett termékeket akarta díjazni, a legjobbakra újra felhívni a figyelmet.

Sokkal kiélezettebb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb eredmények születtek az eszközölt változásoktól. Nyíltabb és izgalmasabb lett a verseny minden meghirdetett nagydíjért, de minden egyes champion és kategória győztes címért is meg kell dolgozni a nevezőknek.

A nevezett pálinkák és párlatok minősége ekkora mintaszám mellett is sokat javult, az aranyérmesek aránya 18-ról 23%-ra nőtt, a hibás tételeké ugyanakkor csökkent, az 20% alatt maradt.

Az is rekord, hogy csupán a minták 18%-a került a döntőbíró csúcszsűri elé, ami jelzi, az értékelők egységes szemléletét is. Itt minden egyes érmes tételnek, különösen az aranynak vagy nagyaranyéremnek, championnak kézzelfogható értéke és megbecsülése van.

A verseny főbb mutató számai a következők: összes beérkezett minta: 2402 db, lebírált 2371 (99%), a következő évben kerül lebírálásra 31 db (1%), csúcs zsűrihez került 421 (18%), arany 541 (23%), ezüst 749 (32%), bronz 595 (25%), kisebb hibákkal rendelkező: 412 (18%), hibás 32 (1%).

A kereskedelemben kapható pálinkák közül 37 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 51 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből.

232 nevezőtől, 151 településről érkeztek a verseny tételek, 31 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte a mintákat január végén, Ongán.

A verseny nagydíjasai:

„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb kereskedelmi főzdéje”I. helyezett SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE
 II. helyezett 1 CSEPP PÁLINKA KFT.
 III. helyezett KÖVÉR TRANS KFT.
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb pálinkája”I. helyezett KÖVÉR TRANS KFT. – KAJSZIBARACK
II. helyezett SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE – PIROS VILMOS
III. helyezett BENARD SPIRIT KFT. – IRSAI OLIVÉR SZŐLŐ
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb bérfőzetett párlata”I. helyezett CSEKE ZSOLT – IRSAI OLIVÉR
II. helyezett GÁL ZSOLT – ORANGERED KAJSZIBARACK
SZŐLŐ III. helyezett PUCSOK SÁNDOR – STARKING ALMA
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb magánfőző párlata”I. helyezett DR. KÓSA LAJOS – JEROMINE ALMA
II. helyezett VASS CSONGOR – CEGLÉDI ÓRIÁS KAJSZIBARACK
III. helyezett LIPCSEI ADRIÁN – SÁRGA VILMOS
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb bérfőzetője és főzdemestere”I. helyezett CSEKE ZSOLT ÉS HORNUNG ZOLTÁN
II. helyezett PUCSOK SÁNDOR
III. helyezett GUBA KRISZTIÁN ÉS NYILASI BÉLA
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb magánfőzője”I. helyezett VASS CSONGOR
II. helyezett MLADONICZKI ISTVÁN
III. helyezett DR. LUNCZER JÁNOS
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb női magánfőzője”I. helyezett TÓTHNÉ VARGA ERZSÉBET
II. helyezett DR. STANKOVICS ÉVA
III. helyezett TÁNDORNÉ HERMANN RITA
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb bérfőzdéje”I. helyezett MÁMOR PÁLINKAHÁZ (FELSŐZSOLCA) 
II. helyezett TISZADADAI PÁLINKAFŐZDE (TISZADADA)
III. helyezett SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE (DAMAK)
„QUINTESSENCE – 2025 Legjobb értékelő/bíráló zsűritagja”I. helyezett KAIZER GÁBOR
II. helyezett MLADONICZKI ISTVÁN
III. helyezett VÉKONY TIBOR

A témában korábbi cikkünk is érdekelheti: Márciusban vár a ProWein szeszesital szakkiállítás

Fotó: T5 Media Agency

▼Hirdetés
▼Hirdetés