fbpx

MI SZEREPELJEN A CERTIFIKÁTON?

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 23.

A Gabona Control kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakembergárdája három évtizede szolgálja megelégedéssel partnereit szabványos mintavétellel, rakodásfelügyelettel, valamint akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal a hazai és exportpiacokon egyaránt.

Az első őszi hetekben a napraforgó-, a szója-, majd a kukoricaminták érkeznek minőségvizsgálatra laboratóriumunkba. A napraforgók esetében az olajtartalom az elsődleges minősítő paraméter, melynek meghatározását a hagyományos extrakciós módszer mellett NMR-technikával is végezzük.

A magas olajsavas napraforgó aránya évről évre emelkedik hazánkban, így a normál napraforgók esetében végzett vizsgálatok mellett az olajsavtartalmat gázkromatográffal mérjük.

A hazai szójakereskedelemben a tisztasági paraméterek mellett a fehérje-, olaj- és rosttartalom kerül meghatározásra.

A szója és a napraforgó esetében az ambróziafertőzöttség gondot jelentett a korábbi években, mivel az 50 mg/kg EU-határértéket egyes tételek jelentősen meghaladták. Tapasztalataink szerint ez csak az exporttételeknél okozott gondot.

A kukorica esetében a megfelelő szárítási technológia mellett a nedvességtartalom 14,5% alatt marad, és a hősérült szemek aránya sem emelkedik 3% fölé.

A toxintartalommal kapcsolatos elvárások nagyban függenek a termény felhasználási céljától, így elsősorban a DON, ZEA, fumonisinek, T2-HT2, ochratoxinok és aflatoxinok meghatározását ajánljuk. A toxinvizsgálatok megbízhatóságát alapvetően befolyásolja a minta-előkészítés technikája, ezért a Gabona Control egy speciálisan a toxinvizsgálatokhoz fejlesztett darálót alkalmaz a nagyobb mintamennyiségek szakszerű előkészítéséhez. A darálmány homogenizálására is különös gondot fordítunk. A GAFTA által előírt 10 kg-os minták a köztudottan inhomogén eloszlású aflatoxinok esetében is megbízhatóan reprezentálják a vizsgált tételeket.

Menjen biztosra, ne adja el értéke alatt terményét!

A szabványos mintavétel és az analízis 100 Ft körüli ráfordítást igényel tonnánként.

Döntse el, megéri-e Önnek?