Mielőbbi drónszabályozás szükséges

Sürgős a drónszabályozás mielőbbi megalkotása, mert a drónok veszélyeztetik a légiközlekedést, felderíthetetlenek és irányíthatatlanok, adta hírül az MTI. A szabályozás a mezőgazdasági célú drónhasználatot is érintené.

Szepessy Kornél, a HunaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója egy novemberi konferencián kiemelte, hogy a pilótanélküli járművek száma a világon 6-7 éven belül 10 millióra emelkedhet. Hazánkban 2020-ra a drónos repülések száma elérheti a 30 ezret: ennyi kereskedelmi légi járat közlekedik ma naponta Európában. A HungaroControl ezért is kezdeményezte a szakmai konferencia összehívását.

A vezérigazgató szerint céljuk a szabályozott integrálás, s hogy a magyar szolgáltató megkerülhetetlen legyen ebben az iparágban. Ezért is indultak egy uniós pályázaton, ami a drónok repülését menedzseli. Ennek részeként már elkészült – de jogi szabályozás hiányában még nem működik – egy honlap, ami egyrészt a drónok regisztrálására szolgál, de képes meteorológiai és légtérhasználati információkkal is ellátni a felhasználókat.

Sürgető a drónszabályozás minél előbbi megalkotása, mert ma a drónok veszélyeztetik a légiközlekedést, felderíthetetlenek és irányíthatatlanok, jegyezte meg a vezérigazgató.

Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a drónok felhasználását a kormány kiemelten kezeli, mivel a honvédség és a rendőrség mellett olyan magyar vállalatok is érdeklődnek a technológia iránt, mint a Magyar Posta. A jövő azoké az egymással kommunikáló, egymás mozgására reagáló eszközöké, amik képesek emberi beavatkozás nélkül is működni. Ezzel kapcsolatban Magyarországon jelentős tudás halmozódott fel, ezért együtt kell dolgozni azért, hogy a szabályozás támogassa a drónok innovációját, de ne jelentsen veszélyt a légi forgalom biztonságára.

A drónok jövőbeni felhasználásával kapcsolatban előadásában Honti Pál, a TedX Danubia kurátora azt mondta, ha a drónok képesek lesznek rajban repülni, akkor létrejöhet egy „drónnet", egy hálózat, ami mindenhol jelen lesz. Ennek segítségével nem csak a szállítmányozás oldható meg, de hosszútávon a drón az embert is helyettesítheti.

Összeállította:
Csomor Zsolt

drón