fbpx

Kukorica: mi vagyunk Európa vesztesei idén

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 25.

Csak két államban alakult ki országos aszály – mi pont az egyik vagyunk. Mind a tavalyi, mind az ötéves átlagtól ötödével rosszabbak az idei kukoricabetakarítási adataink.

kukoricaIllusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Sokéves negatív rekord

Magyarország minden tavaszi növényből a szokásosnál rosszabb eredményekkel fog szembesülni. A kukoricánk idei termésátlaga negatív rekord: csaknem 0,8 tonnával lefelé korrigálták az elemzők, a korábbi 7,42 t/ha-ról 6,63 t/ha-ra. Ez 18 százalékkal rosszabb, mint az ötéves átlag és 23 százalékkal gyengébb a tavalyinál. Nálunk tapasztalható a legnagyobb terméscsökkenés az egész EU-ban – írja laptársunk, a MezőHír. A lefelé irányuló korrekció általában jellemző Európában, leginkább Dél-, Délkelet-Európában, ahol a hosszan uralkodó meleg és száraz időjárás miatt rosszak a termésátlagok. A száraz meleg leginkább Olaszország és Görögország északi, Spanyolország déli részeit, illetve Bulgáriát sújtotta, de Magyarországon is a sokéves átlaghoz képest 30-50 százalékkal kevesebb eső esett augusztusban és szeptember elején. Országos léptékű aszály pedig csak nálunk és a bolgároknál bontakozott ki a nyár végére.

 

Nyertesek és vesztesek

Az idei év legnagyobb nyertesei a hollandok és a franciák, ahol 15-14 százalékos javulást tapasztalhatnak az ötéves átlaghoz mérten. Előbbiek 11,2 tonnás átlaggal számolhatnak, utóbbiak 9,95 tonnával – és az uniós kínálat szempontjából ez az, ami igazán döntő. A románok végül csak 2,4 százalékot javíthatnak az ötéves átlagon, ami esetükben 5,79 tonnát jelent hektáronként. A bolgároknál ugyancsak a vártnál rosszabb lesz a befejezés: a szokásosnál 3,1 százalékkal gyengébb hozamokkal, 6,17 tonnás átlaggal zárhatják a szezont.