fbpx

Itt a titok Miklós napjára

Írta: - 2020 december 06.

Könnyen eltartható március végéig, vagy április elejéig a mikulásvirág, nem is kell hozzá nagy szaktudás. Így egész télen és még tavasszal is lakásunk dísze lehet ez a színes, dekoratív növény.

 

Az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág

Sokan már a téli ünnepkör egyik jellegzetességének tartják. Hazánkban korábban a nagy levelű, magasabb növények iránt volt erősebb a kereslet. Számos szoba sarkában állnak még mindig pálmák, banánfák, könnyezőpálmák (filodendron) vagy yukkák. Az utóbbi években a kisebb fellevelű növények iránt is számottevő az igény.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi. A piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és egyéb, extrább színűek is.

 

Mikulásvirág
Most már nem csak a hagyományos pirosat vehetjük le a polcról, a különleges színeket is megtalálhatjuk (Fotó: Pixabay)

 

Hazánkban nagyságrendileg mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel

A kínálat 80-90 %-át itthon állítják elő. Idén is főképp a piros szín tucatnyi árnyalatával jelentek meg, mivel ezt keresik a legtöbben. Azonban megtalálható már a polcokon a rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színekben is ez a dísznövény. A kínálat nagyjából tizedét már ezek a nem annyira megszokott színek teszik ki.

Az igényeknek megfelelően, több mint 50 %-ban 12-13 cm-es cserepes méretben kerül a piacra a mikulásvirág, de akár a 6 centiméteres miniktől a 23 centisekig terjedhet a választék.

 

A különleges igényű, rövidnappalos növény Közép-Amerikából származik

Maximum 13 órás nappali időszak mellett tudnak rendesen kifejlődni a növény színes fellevelei. Nagy a melegigénye, megfelelő fűtés nélkül kisebb lesz és lassabban fejlődik.

A termesztés sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a nemesítés révén stabilabb a növények fejlődése. Itthon június közepe és szeptember közepe közt ültetik el (a kívánt mérettől függően), fóliában illetve üvegházban nevelik, hajtatják. Szükség esetén sötétíteni is kell a környezetét. Az idei nyár végi, ősz eleji hűvösebb, valamint a kevés őszi napsütés nehezítette a termesztést.

 

Mikulásvirág
Egy kis törődéssel még tavasszal is lehet szép mikulásvirágunk (Fotó: Pixabay)

 

A titok, hogy lehet a növény hosszú ideig dísze otthonunknak

Különösebb szaktudást nem igényel a mikulásvirág, csak a víz utánpótlására kell odafigyelni, és akár április elejéig is könnyen eltartható.

A szakemberek alulról felszívatással látják el vízzel a termelés során, ezt a módszert javasolják otthonra is. Azaz a növényt 10 percre pár centiméteres vízbe kell állítani, így a cserép alján levő lyukakon keresztül felszívja a számára szükséges vizet. Fontos, hogy ilyenkor vegyük ki a kaspóból, illetve győződjünk meg arról, van-e lyuk a cserépen. Azonban hosszabb ideig ne álljon a vízben. A „locsolás” sűrűsége függ a szoba hőmérsékletétől, arra kell figyelni, hogy a földje ne száradjon ki, de ne is legyen túl nedves. Amennyiben kaspóban tartjuk, nem szabad pangó víznek alatta lenni. Tápoldatot elég neki két-három hetente adni. Ha a színes levelei zöldülnek, melege van, érdemes hűvösebb helyre tenni.

A mikulásvirág évelő növény, a következő évben akár újra is nyílhat. Ehhez ősszel zavaró fényektől mentes, sötétre van szüksége.

Forrás: NAK sajtóközlemény