Biztonságos élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók kosarába az üzletek polcairól az ünnepek alatt is! Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára téli szezonális ellenőrzést rendelt el december 01-ei kezdőnappal.
Az államtitkár kiemelte: „A koronavírus okozta különleges helyzetben fokozott figyelem irányul a higiéniai előírások szigorú betartására. Az ellenőrzés december végéig tart és az ünnepekhez kötődő népszerű termékeket érinti.”
A téli szezonális ellenőrzések célja
Az ünnep előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén.
Az élelmiszerlánc-ellenőrzés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával és a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével zajlik.
Ideje: 2020. december 1-31.
A vizsgálat célterületei:
- azok az élelmiszer-vállalkozások, amelyek az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak le;
- a hús- és húskészítmények előállítói és forgalmazói;
- az édesipari termékek előállítói és forgalmazói;
- a piacokon édességet forgalmazók;
- a zöldség- és a gyümölcsárusok.
A szakemberek fokozottan figyelik:
- az édességeket;
- kiemelten a szaloncukrokat;
- a bejgliket;
- a szezonális zöldségeket, a gyümölcsöket,;
- a friss húsokat;
- a halakat, a haltermékeket;
- a füstölt húskészítményeket;
- az újév egyik legkeresettebb termékét a virslit.
Idén is sor kerül a kereskedelmi egységekben forgalmazott különféle mák, dió, mandula és kókuszreszelék termékek laboratóriumi vizsgálatára.
A pandémia nem engedi kinyitni ezen a télen az adventi és karácsonyi vásárok kapuit. Ezért az ellenőrzések – a járványhelyzetben megnövekedett forgalmat bonyolító – házhozszállítást végző cégekre is koncentrálnak.
Forrás: AM Sajtóiroda