fbpx

Minőségi búzatermesztés a Bayerkészítményeivel

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 02.

A kiváló minőségű gabona nemcsak a növénytermesztő sikere: záloga a malom- és sütőipar, a takarmány-feldolgozók, az állattenyésztők eredményességének és a fogyasztók elégedettségének, egészségének is.

A magyar búza mindig híres volt kiváló minőségéről, magas sikértartalmáról. A Bánkúti búzát azért vásárolták tőlünk a nyugatiak, hogy saját „lágy” búzájukkal (a mi fogalmaink szerint takarmánybúzájukkal) összekeverve jobb minőségű kenyérféléket süthessenek. Az EU-ban sem a mennyiségi csúcsok végletekig erőltetése számunkra a helyes út. Az elmúlt pár év túltermelése miatt csökkent a kenyérnekvaló iránti igény, és ennek megfelelően az ára is. Ebben a helyzetben csak a magasabb átlagtermésre képes, de ugyanakkor magas minőségű (toxinmentes) búzának van esélye. Ehhez tudatosan törekednünk kell a termesztéstechnológia minőséget szolgáló elemeinek alkalmazására.

A minőség szempontjából igen fontos a helyes fajtamegválasztás. A fajta genetikája meghatározza az elérhető beltartalmi és sütőipari mutatókat. Lényeges azonban a fajták különbözősége betegség-ellenállóságuk vonatkozásában is. A Fusarium-fertőzés következtében fellépő DON-toxin-szennyeződés veszélye pl. egyes nálunk széles körben termesztett fajtáknál akár tízszerese is lehet, mint a toleránsabb fajták esetén.

A minőségi termesztésben a másik fontos terület a növényvédelem. A Bayer kalászosvédelemre ajánlott készítményei korszerűek, nagy hatékonyságúak és a minőség kialakulását, illetve annak megőrzését szolgálják. A paletta komplett, vagyis valamennyi, Magyarországon gyakorlati jelentőséggel bíró károsító ellen tudunk hatékony megoldást javasolni.

A Bayer Crop Science 2018. évi palettáján három kiváló kalászos gombaölő szer áll a gazdálkodók rendelkezésére: a Falcon PRO, a Zantara és a Prosaro. Ezek közül a Falcon PRO jó néhány éve a magyar gabonatermesztők kedvelt gombaölő szere. A három hatóanyagnak köszönhetően valamennyi betegség ellen kiváló hatású, beleértve a kalászfuzáriózist is.

A Falcon PRO a minőségi búzatermesztés alapkészítménye. A Prosaro-ban a tebukonazol mellett a Bayer-fejlesztés eredménye, a protiokonazol is szerepel. A két hatóanyag szinergizmusának eredménye egy teljes hatásspektrum és a kalászfuzáriózis ellen eddig nem tapasztalt nagy hatékonyság. Az új készítmény Magyarországon elsősorban a magas minőségre törekvő vetőmag, illetve étkezési búzatermesztésben javasolt, két kezelésből álló védekezési programba – kikalászolás utáni kezelésre. A kezelés nagy hatékonysággal véd az esetleges Fuzárium-fertőzéssel szemben, és a tenyészidő végéig véd a levél- és egyéb kalászbetegségekkel szemben is. A Prosaro erőteljes élettani hatásokkal is rendelkezik, zölden tartja a leveleket, fokozza az asszimilációt, így megfelelő technológiába ágyazva fokozza a termést, és javítja annak minőségét.

Az utóbbi hét csapadékos időjárása egybeesett a búzáink virágzásának a végével, ezért mindenképpen szükség van a búzatáblák szemlézésére a Fuzárium-fertőzési veszélyének szempontjából, illetve a kritikus esetekben a kezelések rövid időn belüli végrehajtására. A Prosaro a hagyományos levél- és kalászbetegségek mellett eddig nem látott szintű védelmet nyújt a termés minőségét tönkretevő, mikotoxinokat termelő fuzárium gombák ellen.

Prosaro virágzáskor…

…minőség aratáskor

Bayer Hungária Kft.