fbpx

Megújult takarmánysorok a Bonafarm-Bábolna Takarmány kínálatában

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 02.

A hazai agrárium egyik éllovasa, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. (BBT) idén is megrendezte Road Show-ját. A cégcsoport baromfitermelő partnereit 2018. április 25-én a Sarlóspuszta Club Hotelbe invitálta „Szárnyaljon Velünk” című konferenciájukra, ahol a kft új kutatás-fejlesztési eredményei mellett megtudhattuk, hogy az egyes állategészségügyi problémákra milyen megoldásokban gondolkodhatunk.

Lajtos Lajos értékesítési igazgató köszöntője után Dr. Horváth-Papp Imre szakállatorvos a vírusos baromfibetegségek rejtelmeibe vezette be a közönséget, majd Horváth Szabolcs a cég baromfi-szaktanácsadója a jó csirkeneveléshez szükséges gyakorlatai tapasztalatait prezentálta. – Ahhoz, hogy kihasználjuk a csirkében rejlő genetikai potenciált, nagyon jó termelési körülményeket kell biztosítani. Bár a szervizperiódusokkal minden termelő tisztában van, de gyakorlatilag idő hiányában vagy egyéb tényezők miatt gyakran elfelejtődnek bizonyos lépések – hangsúlyozta a szaktanácsadó, majd felhívta mindenki figyelmét arra, hogy próbáljuk meg minél pontosabban elvégezni a lépéseket, hiszen ezzel eredményesebbé válhat a takarmányozás, javulhat a csirkék egészségi állapota, gyorsabbá válhat az állatok növekedése, és végül, de nem utolsó sorban eredményesebb termelést produkálhatunk.

Kocsi Máté vezető baromfi-szaktanácsadó, a szakmai nap házigazdája a tojáspiaci helyzet kihívásairól, többek között a tavaly bekövetkezett fipronil-botrányról beszélt. – Bár itthon kevésbé okozott károkat, de például Németországban, Belgiumban, Hollandiában olyan súlyosan érintette a tojáspiacot, hogy az egy évvel korábbiaknak a duplájára ugrott az ár. Németországban és Hollandiában nagyon sok tojást kellett megsemmisíteni, illetve több istállónyi állatot kellett levágni. Ennek az lett a következménye, hogy a lengyel beszállítók árai megnőttek, és ez húzta magával a hazai tojáspiacot is – ismertette a szakértő.

Kocsis Máté vezető baromfi-szaktanácsadó (BBT), Horváth Szabolcs baromfi-szaktanácsadó (BBT)

Silver, Gold, Platinum – jércenevelés magas fokon

A fenti probléma mellett egyéb más kihívásokkal is meg kell küzdeni a gazdáknak. Ilyen például a jércenevelés. – Jól termelni csak nagyon jól felépített tojótyúkkal lehet, ehhez pedig elengedhetetlen a kiváló jércenevelés – hívta fel a figyelmet Kovács Máté, majd ismertette a sarkalatos pontokat: páratartalom, hőmérséklet, fény. Kitért a jércevásárlás buktatóira is: a testsúlyra, a kondícióra, majd kifejtette a tojástörés problémáját is. E kihívásokra nyújt megoldást a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. új árutojó takarmánysoraival. A brojler- és pulyapiacon már jól bevált Gold, Silver és Platinum takarmányukat a kihívásokra hangolva újították meg, így soraik még inkább telepre adoptáltak. A termelő sokkal jobban ki tudja választani magára szabottan a megfelelő terméket. E három termék széles spektrumban kínál lehetőséget arra, hogy szaktanácsadójával megvitatva mindenki megtalálja számára legjobbat.

A szakmai napot színesítette előadásával Pierre Dulac pulyka-szaktanácsadó (Hendrix Genetics), aki az előnevelés és a hízlalás kulcspontjait taglalta, illetve megosztotta gazdaságos pulykanevelési tapasztalatait Kovács Péter a Dab-Pig Kft. ügyvezetője. A konferenciát Kiss Csaba, az Integrál Lúd Tenyésztő Egyesület elnökhelyettese és tenyésztésvezetője zárta „Állatvédelmi- és állatjóléti előírásoknak megfelelő liba nevelés és hízlalás” című előadásával. A Bábolna Takarmányok kitűnő alapanyagból, korszerű genetikával, a mindenkori telepi tartástechnológia figyelembevételével, a kft. saját kutatási tevékenységeinek eredményeit is felhasználva készülnek.

Kalmár Nárcisz

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak