Bezárás

Mit csinál a borász februárban? – házasít

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 18.

Amikor különböző szőlőfajták – esetleg dűlők – borainak szakszerű összepárosítása zajlik annak érdekében, hogy egy izgalmasabb, harmonikusabb és összetettebb bor legyen az eredmény, az a házasítás. Általában ezt a borászok címkén a cuvée kifejezéssel jelzik a fogyasztók számára.

A Veszprémi Érseki Pincészet alapborai és több fajtabora is házasítással készül, ez a folyamat nemrégiben el is kezdődött. Benesch Antal főborász elmondta, hogy az eljárással az a cél, hogy még inkább be tudják mutatni a pincészet két termőterületének – Mindszentkállának és Felsőörsnek – az összességét, hogy igazán finom, jó minőségű balatoni borok készülhessenek.

Szőlőtermelő terület
A tavalyi év extrém forróságának hatása teljes mértékben megjelenik a borokban (fotó: Veszprémi Érseki Pincészet)

A házasítás ismert és gyakran alkalmazott borkészítési eljárás

Tükrözi egyrészt az adott pincészet termőterületeinek jellemvonásait, de befolyásolja a házasítás jellegét az is, hogy mi a borászi cél. A folyamat lényege röviden: különböző tételek különböző dűlők összepárosítása, úgy, hogy a legjobban bemutassák a fajták és a különböző területek adottságait.

„Arra törekszünk, hogy az összeházasított borok egymást erősítsék, egy különleges harmóniát kialakítva” – összegzi az eljárást Benesch Antal főborász.

A házasításnak, mint borkészítési eljárásnak szigorú szabályai vannak, nagy körültekintést és tudást igénylő folyamat. Ismerni kell hozzá az összeházasítandó fajták és borok tulajdonságait, és a házasítás arányát is meg kell határozni. Amikor feltüntetik a címkén, hogy egy adott cuvée milyen összetevőkből áll, általában a borban a legnagyobb arányban lévő szőlőfajta neve szerepel elsőnek, majd ezt követi a többi összetevő felsorolása, a házasításban lévő arányuk alapján, csökkenő sorrendben.

Szőlőtermelő terület
Elkezdődött a pincészetnél az alapborok és az önálló fajtaborok esetében is a házasítás (fotó: Veszprémi Érseki Pincészet)

A Veszprémi Érseki Pincészet házasításai

Februárban kezdődött a pincészetnél az alapborok és az önálló fajtaborok esetében is a házasítás. A tavalyi év extrém forróságának hatása teljes mértékben megjelenik a borokban.

„Szüret végén még reméltem, most már biztosan kijelenthetem, hogy lesznek különlegességek a boraink között. Fehér birtokborunk esetében – a 2021-es évjárathoz hasonlóan – a Rajnai Rizling és Olaszrizling lesz hangsúlyos, és fűszerként megjelenik majd benne egy kis Sauvignon Blanc. Törekszünk arra, hogy – az előző évekhez hasonlóan – megtaláljuk az igazi balatoni bor receptjét” – magyarázta Benesch Antal. 

A főborász elmondta azt is, hogy az Érseki Pincészet Sauvignon Blanc és Rajnai Rizling fajtaborai idén is két dűlő és különböző klónok házasításából fognak állni. 2022 őszén sikerült mindszentkállai birtokukról biológiai érésű (teljesen beérett) Rajnai Rizlinget szüretelni, így biztosan ki tudnak hozni egy prémium kategóriás, kis tétel számú Rajnai Rizlinget, amit minimum fél évre eltesznek palackos érlelésre.

Forrás: Veszprémi Érseki Pincészet