fbpx

Most lesz csak igazán olcsó a malac!

Írta: - 2020 július 09.

Figyeljünk nagyon, mert a német árak alakulása közvetlen hatással van a magyarországiakra. Most ennek van egy kedvező aspektusa is.

 

 

Bajban a német sertéstartók, miután a német kibocsátás egyötödét adó Tönnies központi telephelye bezárt. Nincs, aki levágja a disznót, azok egyre csak híznak, így nincs hely sem a telepeken a következő turnus malacainak fogadására – mutat rá Olaf Zinke elemző az agrarheute.com oldalán. A Tönnies még a jövő héten is zárva tartja a kapuit. A többi vágóhíd kapacitásszűkére hivatkozva egyre olcsóbban hajlandó átvenni az állatokat, így ahelyett, hogy emelkedett volna a sertés kiskereskedelmi ára a kínálat szűkülése miatt, az ellenkezője történik: még csökken is.

A vágóhidak július 9. és 15. között 1,47 eurót (521 Ft) adnak az élősertésért, így egy hét alatt további 13 centet esett az ára. Eközben az eladásra kínált sertések száma 19 százalékkal nőtt egy hét alatt. Az átlagos vágósúly 96,6 kg, 0,4 kilogrammal több, mint az előző héten. A malacok iránt is érezhetően csökken a kereslet a német piacon. A 25 kilós jószágért 200-as csoportban vásárolva július 6. és 12. között 49 eurót (17.400 Ft) kell leszurkolnia a vevőnek: 6 eurót esett a malacok ára egyetlen hét alatt.

Úgy tűnik, egyre könnyebb lesz beszerezni a hízóalapanyagot, és hazánkban a vágókapacitások kihasználtságában is vannak pufferek. Bár a sertés átvételi ára is alacsonyabb most 6 százalékkal, mint tavaly ilyenkor, azért panaszra még mindig nincs okunk.