fbpx

Műholdas riasztási technológia agrárbiztosítás mellé

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 22.

A Generali mezőgazdasági biztosításához kapcsolódóan 2020-tól műholdas riasztási rendszert is kínál majd, mely hatékony segítséget nyújthat a gazdáknak a kármegelőzésben.

Az agrárium a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amelynek termelékenysége évről évre folyamatosan növekszik: a szektor kibocsátása 2018-ban elérte a 2720 milliárd forintot, vagyis 2010 óta egyharmadával emelkedett. Ebben nagy szerepe van a digitalizációnak, mely egyre több területen és egyre komplexebben jelenik meg az agrárágazatban.

A csúcstechnológiás megoldások – mind a hatékonyság, a jövedelmezőség és a versenyképesség növelése, mind a termelési kockázatok csökkentése – kiemelt szerepet játszanak. A Generali elkötelezett a hatékony, innovatív megoldások iránt, ennek megfelelően mezőgazdasági biztosítás szolgáltatásához is használ csúcstechnológián alapuló kiegészítést.

„Jelenleg a mezőgazdaság 4.0 fázisban vagyunk. Az új okostechnológiák és felhőszolgáltatások óriási ütemben növelték a hasznos információmennyiséget a gazdák számára, így lehetővé vált a termelési folyamatok optimalizálása, ezáltal mára eljutottunk a ’smart farming’ rendszerig” – hangsúlyozza Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási csoportvezetője.

Ugyanakkor a technológia nemcsak a termelékenység növelésében segíthet, hanem időjárás okozta és egyéb károk esetén azok pontos feltérképezésében is. Erre a célra fejlesztette ki a Generali – a Debreceni Egyetemmel szoros együttműködésben – a Georisk műholdas, adatvezérelt kárrendezési rendszert.

„A rendszert már tavaly óta használjuk a kárfelmérési folyamatainkban, és a tapasztalataink azt mutatják, hogy a Sentinel műhold adatival dolgozó szoftver jóval pontosabb képet ad a károkról, mint a hagyományosan alkalmazott manuális kárfelmérés, ami ráadásul jóval időigényesebb is” – teszi hozzá Bordás Imre.

A Generali Biztosító jelenleg egy új, a piacon egyedülálló szolgáltatás bevezetésén dolgozik, amivel a gazdák tovább csökkenthessék káraikat. „Terveink szerint a 2020-as évben a Georisk adataira alapozva egy műholdas riasztás csomagot adunk a biztosítás mellé. Ez azt jelenti, hogy ha a rendszer bármilyen visszaesést észlel a növények vegetációs időszakában, akkor figyelmeztető üzenetet küld a gazdáknak, így meg tudják vizsgálni, hogy mi okozhatja azt, elkerülve vagy csökkentve ezzel a további károkat” – teszi hozzá Bordás Imre.

A Generali emellett lépést tartva a legfrissebb digitalizációs trendekkel, ügyfelei számára további innovatív plusz szolgáltatásokat is kínál. Egyrészt egy olyan ingyenesen letölthető mobil alkalmazással könnyíti meg a gazdák életét és munkáját, mely előre jelzi az időjárási vészhelyzeteket. Másrészt az idei évtől a biztosító kárszakértői a viharkárokhoz és a nagyobb területeket érintő károk a felméréséhez drónokat is használnak a pontosabb, precízebb kárfelmérés érdekében.