fbpx

Fókuszban a legeltetésre alapozott állattenyésztés

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 14.

A legeltetés és kaszálás színvonala központi kérdés az állatok takarmányozásában. Az extenzív, legeltetésre alapozott állattenyésztés kedvező csapadékellátottság mellett egyértelműen klímabarát – e két megállapítás is szerepet játszott a gyepgazdálkodási munkacsoport létrehozásában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is helyet kapott az Agrárminisztérium munkacsoportjában, hogy elősegítsék a hazai gyepek jobb hasznosítását és a gyepgazdálkodás színvonalának emelését.

 

Mezőgazdaság, gyepgazdálkodás
Gyepeink állapota közel 18 ezer állattartó gazdálkodó munkáját befolyásolja (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

A juhtartás hagyományosan komoly gyephasználó

Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette a minisztérium közleményét a munkacsoport létrehozásáról.

Gyepeink állapota közel 18 ezer állattartó gazdálkodó munkáját befolyásolja, hiszen a húsmarha- és juhtartás eredményessége szorosan kapcsolódik a gyepgazdálkodás eredményességéhez. A legeltetés és kaszálás színvonala központi kérdés az állatok takarmányozásában. A húshasznú tehénlétszám erőteljes növekedése napjainkra meghozta a legeltetés térhódítását, a juhtartás hagyományosan komoly gyephasználó.

 

A hazai gyepek jelentős természetvédelmi értéket jelentenek

Az államtitkár tájékoztatása szerint, mintegy felük védettséget élvez. A klímaváltozás már jelen lévő negatív hatásai miatt is kulcskérdés gyepeink jó állapotban tartása. A gyakorlatban reagálni kell az egyre hosszabb vízhiányos időszakokra.

A hazai kutatások megállapították, hogy az extenzív, legeltetésre alapozott állattenyésztés, kedvező csapadékellátottság mellett, egyértelműen klímabarát. A mérések adatai alapján az üvegházhatású gázok kibocsátását (a legelő, kaszáló és a téli szállás szintjén) a legelő növényzetének szén-dioxid-felvevő kapacitása képes volt ellensúlyozni.

 

Mezőgazdaság, gyepgazdálkodás
A munkacsoport feladatai közé tartozik, hogy a gazdálkodás és a gyepek jó ökológiai állapota közötti egyensúlyt megtalálja (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

A munkacsoport feladata

A megalakult munkacsoport a természetvédelmi szempontokkal összeegyeztethető megoldásokat keresi, hiszen a gazdálkodás és a gyepek jó ökológiai állapota közötti egyensúly megtalálása mindenkinek érdeke.

A munkacsoport a témával foglalkozó szakmai műhelyekkel, kutatókkal, háttérintézményekkel is együttműködik. Cél, hogy szakmailag a lehető legjobb javaslatok kerüljenek a döntéshozók elé, és eredményeit mind a gazdálkodók, mind a támogatáspolitika hasznosítani tudja.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc