A hazai, friss spárgával – nagyobb mennyiségben – mostantól lehet számolni a piacokon és az üzletekben, most indul a spárgaszedés dömpingje – tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Azért az tudni kell, hogy már hetek óta megtalálható a forgalmazóknál a hazai spárga, csak figyelni kellett a fogyasztóknak, mit emelnek le a polcról és mennyiért.
A spárgaszedés kényes művelet, tudást igényel, hogy a későbbi termést ne kockáztassuk (Fotó: Barna Ferenc)
Nem ismert még elégé, kevesen fogyasztják
Egyre népszerűbb a spárga Magyarországon, azonban a fogyasztás mennyisége még mindig alacsony. Panaszkodnak a termelők, hogy a vastagabb száraktól idegenkednek a vevők, szinte eladhatatlanok, mivel sokan fogyaszthatatlannak tartják.
Hazánkban a fogyasztás ugyan az elmúlt években folyamatosan nőtt, de még mindig csak mintegy negyed kilogramm/fő, aminek 60-70 százaléka zöld, 30-40 százaléka fehér spárga. A gasztronómiai felhasználása sem széles spektrumú, sokan nem tudják, mit kezdjenek vele a konyhában, vagy csak egyszerű köretként tudják elkészíteni.
Az Európai Unióban Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, évi 1,7 kilogramm.
A hazai termelés nagy része exportra kerül
A spárga hazai termőterülete mintegy 1420 hektár, az évi termésmennyiség 5000 tonna körüli.
A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun (60 százalék) és Csongrád (30 százalék) megyében találhatók, de vannak kisebb ültetvények Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is.
A magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldön – Németországban, Ausztriában, Svájcban, illetve a skandináv országokban – értékesítik.
Nehéz szedni, de megéri (Videó: Horizont Média)
Magyarországon a spárgaszezon április elejétől június közepéig tart
Az idén – ahogy tavaly is – az év eleji fagyok miatt a megszokotthoz képest másfél-két héttel később kezdődhetett meg a szedés.
A termelők az előző évekhez, illetve az ágazat egyéb területeihez hasonlóan munkaerőhiányra számítanak a napokban kezdődő spárgaszedési időszakban. A spárga szedése nagy odafigyelést igényel, mert a spárgarügyek, sípkezdemények rendkívül közel helyezkednek el egymáshoz a földben (fehér spárga), illetve a föld felett is (zöld spárga), ezért a sípok kiszúrásakor, kivágásakor egy rossz mozdulat akár a későbbi termést is tönkreteheti.
Forrás: MTI